post

Технологичният визионер и основател на SpaceX и Tesla Motors Илон Мъск сподели своето мнение, че е възможно цялото човечество да живее в компютърна симулация. Това стана в рамките на конференцията за програмисти и ИТ специалисти Code, организирана от ReCode.

“Може би най-силният аргумент, че живеем в симулация е този: преди 40 години ние имахме играта Pong. Тогава игрите бяха това – два четириъгълника и една точка” – сподели милиардерът пред аудиторията на технологичния форум – “Днес, 40 години по-късно ние имаме фотореалистични 3D симулации с милиони потребители, играещи едновременно и това се подобрява всеки ден. Скоро ще имаме виртуална реалност, разширена реалност.”

По време на събитието Мъск сподели също плановете си за изпращане на хора на Марс и коментира слуховете, че Apple разработва електрически коли, в конкуренция на неговата Tesla Motors.

Идеята, че човечеството живее в симулация не е нова и съществува от повече от десетилетие. Според нея цялата видима Вселена, както и познатите ни физически закони всъщност са програмирани от своеобразен гигантски компютър и ние сме в тази симулирана реалност.

Това от своя страна поставя редица въпроси като например: Кой е създал симулацията? С каква цел я е направил и каква е нашата роля (ако има такава)? Дали ние сме нарочно създадени герои в този симулиран свят, или по-скоро бъгове, възникнали спонтанно? Какво би станало, ако някой “изключи сървъра”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *