post

Търсенето на извънземен разум до момента не дава плодове и единствените резултати днес са спекулациите за причините, довели до потъмняването на звездата KIC 8462852 или за сигнала от Аресибо от 1974 година. Въпреки че вече не една и две организации се занимават с търсене на следи от интелигентност в космоса, попуялрният “Парадокс на Ферми” продължава да стои пред човечеството с пълна сила: ако има извънземни, то защо не ги виждаме.

Учени от университета Упсала се надяват да променят това и то – без дори да използват какъвто и да е телескоп или космически апарат. Това, което ще им трябва обаче, са данните за досегашни изследвания на небосклона.

Логиката на научния екип е проста и всеки друг астроном и “ловец на извънземни” може само да съжалява, че не се е сетил. Човечеството наблюдава космическите обекти с модерна техника вече повече от столетие и всичко, което трябва да направим, е да проследим данните от тези наблюдения, търсейки дали някои звезди не са изчезнали през последните десетилетия.

От къде идва интересът на изследователите към изчезващи звезди? Причината е в теорията на популярния астрофизик Фриймън Дайсън, че една достатъчно напреднала цивилизация рано или късно ще достигне етап, при който ще може да използва цялата енергия на своята звезда, покривайки я с гигантска обвивка, получила наименованието “Дайсънова сфера”. Затова и според много изследователи именно изчезването или потъмняването на дадено небесно светило може да бъде показателно за наличието на извънземен разум в околностите му.

Изследователите вече са избрали база с около 10 милиона небесни тела и дори са открили една звезда, която със сигурност вече не е видима. Хубавото е, че определяйки обекта за наблюдение, учените могат да прехвърлят работата на Института SETI (Searches for extra – terrestrial intelligence) и други организации, които да насочат телескопите си именно натам и да извършат по-подробни наблюдения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *