post

Усмихнатият старец на снимката е Мартин Купър – един от основните виновници за появата на мобилните телефони, които всеки един от нас има в джоба си. Мартин Купър е бил главен инженер в изследователския отдел на Motorola и името му стои под патента за безжичната комуникационна система, която е нещо като пра-пра-дядо на модерните 3G мрежи. Той е провел първия разговор през клетъчен телефон от улиците на Ню Йорк в далечната 1973 година (точната дата е трети април 1973, в случай че ви се падне такъв въпрос в „Стани богат”).

Обикновено великите изобретатели се гордеят с това, което са постигнали и с радостно умиление разглеждат новите продукти и технологии, в които десетилетия по-късно е еволюирало тяхното откритие, но случаят с Мартин Купър е друг. Той не е почитател на новите смартфони и като цяло не одобрява посоката, в която се развиват мобилните телефони.

На конференция, проведена тази седмица в испанската столица Мадрид, господин Купър заяви пред смаяната аудитория, че не е привърженик на конвергенцията (съвместяване на множество различни функции в едно единствено електронно устройство). Според него „бъдещето принадлежи на специализираните устройства, фокусирани върху една основна функция, чрез която да подобрят качеството на живота ни”.

Думите му, изречени в седмицата, в която видяхме новия Sony XPERIA X10 и си поиграхме с новия HTC HD2, звучат странно и необяснимо. Дали старият учен е загубил връзка с времето или вижда неща, които ние, обикновените хора, не осъзнаваме?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *