post

Литературният свят е изправен на кръстопът – от една страна машината творец, от друга човекът като автор. На „Другият разказвач: AI и авторство“ ще станем свидетели на своебразен “авторски експеримент” между поетът Иван Ланджев и Изкуствения интелект, в който ще създадат на сцената собствено произведение.

Въображението на поета и изобретателността на AI ще се съберат на сцената на 29 ноември, за да демонстрират как човешкото творчество се преплита с възможностите на изкуствения интелект и разширява границите на възможното в един все по-дигитализиран свят. Дали обаче тази колаборация между автор и машина би могла да създаде качествена литература, ще стане ясно на събитието.

Сътрудничеството между човек и изкуствен интелект поражда и много други важни въпроси. Как ще бъдат разпределени ролите и може ли да се каже, че машината всъщност е творец, щом създава изкуство, са част от темите на  „Другият разказвач: AI и авторство“.

В последните години AI се развива с бързи темпове и вече рисува изображения, пише песни, създава истории. И все по-належащ и спорен става въпросът по отношение на авторските права.

Как се променя концепцията за авторството с употребата на Изкуствен Интелект, ще  чуете от лекторите Иван Ланджев, Иван Иванов, Никола Тулечки и Стоян Ставру на събитието Другият разказвач: AI и авторство“.

„Другият разказвач: AI и авторство“ ще се проведе на 29 ноември от 20:00 часа в City Stage. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *