post

Над 1000 звездни системи, разположени близо до нас, са на подходящо разстояние за да могат техните евентуални обитатели да наблюдават човечеството. Стига, разбира се, там да има извънземни цивилизации и те да са достатъчно развити, за да изследват космоса. Или поне – до нивото, на което сме ние в момента.

Изследването е публикувано в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society и е базирано на допускането, че извънземни цивилизации също могат да използват методите, които имаме ние за търсене на разумен живот в космоса. Или с други думи, то обръща перспективата на тези изследвания, задавайки въпроса: “Ако ние бяхме на някоя от тези звездни системи, щяхме ли да забележим дейността на човечеството?”.

Точният брой на системи, чиито хипотетични обитатели при това положение биха могли да открият човечеството, е 1004. Още по-любопитно е, че 95% от всички тях са достатъчно стари за да могат поне на теория да поддържат живот и той да се развие в някаква разумна форма.

Учените са установили също, че от над 500 от тях ще може да се наблюдава Земята поне по десет часа дневно, докато не е блокирана от Слънцето. Хипотетичните наблюдатели ще могат например да разберат, че Земята е скалиста планета, намираща се на подходящо за живот разстояние от звездата си, с гостоприемни условия и атмосфера. Биха могли да открият дори следи от биосферата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *