post

90-годишният актьор от научно-фантастичния сериал Star Trek Уилям Шатнър стана най-възрастния човек, полетял в космоса. Той и още трима космически туристи се качиха на борда на кораба, построен от компания Blue Origin на Джеф Безос.

Вицепрезидентът на Blue Origin Одри Пауърс и двама бизнесмени, съоснователят на Planet Labs Крис Бошуйзен и съоснователят на Medidata Solutions Глен де Врис, придружаваха Шатнър по време на пътуването.

Компанията изстреля кораба “Ню Шепард” с четиримата пътници на борда вчера. Полетът им продължи около десет минути, а корабът се издигна на височина от около 106 км над Земята. Изстрелването, полетът и приземяването се излъчваха на сайта на Blue Origin.

Преди излитането Шатнър коментира: “Има я тази мистика да бъдеш в космоса и толкова по-близо до звездите и да си в безтегловност. Ще бъда очарован от гледката на космоса. Искам да разгледам това кълбо и да оценя красотата и издръжливостта му”.

Шатнър изигра героя от Star Trek капитан Джеймс Т. Кърк през 1960-те години и скоро се превърна в научнофантастична икона.

Това е вторият пилотиран полет с космически туристи на компанията. Първият се състоя през юли, когато магнатът Безос, заедно с брат си, полетяха в космоса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *