post

В 21 век сме залети от реклами на всевъзможни продукти и услуги. Вече да живеем нормално означава да имаме добре обзаведен дом, нова кола, модерна техника, да можем да си позволим да се забавляваме и в същото време да се погрижим за децата и близките си. За съжаление с ниските доходи и високата инфлация в страната е трудно да задоволим материалните си нужди. Много българи нямат средства дори да покрият основните си нужди като храна и битови сметки. Като прибавим и непредвидените проблеми, които не пропускат никого – положението става сложно. Като решение на проблемите си много хора избират бързите кредити. Те се считат за бърз, лесен и удобен начин да си осигурим финансиране. При тегленето на такъв тип заем липсва неудобството да взимате пари на заем от близки и познати. Също така не е нужно да представяте купища документи, както при банковите заеми.

Ето обаче няколко неща, за които е добре да избягвате да теглите бърз кредит.

1. Неналожителни покупки

Постоянно сме затрупвани с реклами за нови модели смартфони и компютри, маркови дрехи, скъпа козметика, часовници, бижута и така нататък. Но когато нямаме финансова стабилност не е добре да харчим за такъв тип продукти. Част от потребителите теглят бърз кредит, за да финансират ненужни покупки, но това често им изиграва лоша шега. Освен, че дадената покупка ще ви излезе по-скъпа, има и шанс да не можете да погасите заема си и да изпаднете в дългова спирала.

2. Бизнес с пари от бързи заеми

Много хора искат да започнат собствен бизнес. За това обаче са нужни доста пари. Не забравяйте, че когато вземете бърз заем е нужно да го изплатите навреме. Това вероятно ще затрудни плановете ви. Ако искате да започнете собствен бизнес опитайте да вземете фирмен кредит или поне потребителски кредит от банка. Ако не ви бъде отпуснат такъв опитайте да спестите, като намалите разходите си. Друг вариант е да работите допълнително и да повишите приходите си.

3. Хазарт и рискови инвестиции

Ако похарчите парите от бърз кредит за хазарт вероятно ще ги загубите. Пристрастяващият характер на това занимание носи повече негативи на практикуващите го. За това не правете грешката да залагате с пари взети на заем. Инвестициите са нещо, което стана доста актуално. Рискът тук също е доста висок. Инвестирайте пари, които вече имате, за да не претърпите тежки финансови загуби.

4. Ваканции и подаръци

Да ходим на почивки ни носи толкова положителни емоции. За съжаление това е скъпо удоволствие. Често се случва да изхарчим повече отколкото трябва и след това да не можем да погасим задължението си. За да излезе изгодна една ваканция планирайте я от рано. Подаръците също не са нещо, за което е разумно да вземаме кредити. Ако искате да зарадвате близките си с подаръци, най-добре потърсете по-икономично решение.

Когато вземете бърз кредит, който не можете да погасите ви се натрупват наказателни лихви. Те още повече оскъпяват заема. Също така кредитната ви история се влошава. Лошата кредитна история ви пречи да вземете изгодни заеми в бъдеще. Винаги бъдете разумни що се отнася до финансите ви и не вземайте прибързани решения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *