post

За успешното стартиране на двигателя е необходим първоначален стартов ток от източник, който при зареждането си е натрупал и съхранил определено количество енергия. При своето разреждане той я отдава когато е необходимо. Това е способност само на специалните акумулатори за камиони, които са съставени от отделни клетки с течен или гелообразен електролит помежду им.

Какви акумулатори за камиони се използват?

Според предназначението си, батериите в товарните автомобили са различни видове. Най-често срещани днес са оловно-киселинните. Притежават в основата си течен електролит от отделни съставки, който периодично се долива, ако елементът е обслужваем. Имат способността за кратко време да отдават голямо количество електричество, откъдето идва и наименованието им – стартерни батерии.

Absorbed Glass Mat (AGM) акумулаторите за камиони са с допълнителна тънка мрежа от стъклени влакна, която е напоена с електролит и се намира между положителните и отрицателните клетки. Подобни батерии са виброустойчиви и се саморазреждат 10-15 пъти по-бавно от оловно-киселинните видове.

Литиевите са по-рядко предпочитани и се срещат в електрическите превози. Имат способността да съхраняват повече енергия в по-малък и лек корпус.

Кои марки предлагат качествени акумулатори за камиони?

На отрасловия пазар се срещат множество марки и модели, но утвърдените се броят на пръстите на едната ръка. Сред най-популярните брандове с доказано качеството на своите продукти е Varta. Батериите на компанията се отличават с добро съотношение между цена и качество. В основата на тези изделия е калциево-сребърната сплав на акумулаторната решетка, увеличаваща експлоатационния период на продукта.

Акумулаторите за камиони под марката Energizer са друг сериозен конкурент на отрасловия пазар. Предлагат устойчивост на вибрации и максимална производителност при стартиране на студено през зимата. Батериите под тази марка се отличават с продължителен експлоатационен живот и добри характеристики за безпроблемна работа.

Какви групи акумулатори за камиони има?

Основно се делят на три групи: HD, SHD и HDE. Първата абревиатура означава Heavy Duty и се среща при по-старите товарни автомобили – от преди 2000 г. Те са обслужваеми и изискват периодичното доливане на електролита с дестилирана вода. Разширеното наименование на вторите е Super Heavy Duty и те са проектирани за „тежък режим на работа“, което ги прави сходни с третите – Heavy Duty Extra. Последните са предназначени за „изключително тежък режим на работа“. Тоест, последните два вида са подходящи за експлоатация в условия на ниски околни температури през зимата.

За какво още да внимавате при избора?

Освен описаното до тук, важни параметри при избора на акумулатор за камион са още:

  • капацитетът – поради мощния двигател в товарните автомобили, капацитетът е по-голям и той започва от около 90 Ah. Приблизително при обем на двигателя от 1,6-3,2 литра са необходими 77-90 Ah. За средно тежките коли с обем от 1,9-4,5 литра са нужни 90-140 Ah и т.н;
  • поляритета на клемите – това е разположението на положителния (+) и отрицателния (-) полюс на батерията. Кабелите на положителния са червени, а на отрицателния – черни. Важно при избора е да проверите дали положителният полюс е вдясно или вляво. Ако + е вдясно, това е права полярност. При ляв + имаме обратна полярност, която е стандартна за Европа;
  • пусковия ток – това е мощността или ампеража, който батерията отдава при стартиране на машината. Препоръките са да изберете с 10-15% по-голям стартов ток;
  • размерът – трябва да съответстват на определеното място за монтаж;
  • волтажа – обичайно за товарните и по-мощни превози тази стойност е 24V (волта), спрямо 12V при леките коли.

Препоръчително е периодичното измерване на волтажа и при нужда да се зарежда със специално зарядно. Гаранцията за високо качество и максимална дълготрайност на акумулаторите за камиони е пазаруването онлайн от специализирани магазини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *