post

Google представи своя нов модел от среден клас Pixel 5a, но за съжаление той е наличен за закупуване само в САЩ и Япония. Това обаче не е постепенно стартиране, телефонът просто няма да се продава в други региони.

Това е любопитна промяна в сравнение с други модели Pixel, повечето от които са налични в Европа и редица азиатски държави. Какво се случва?

Светът на технологиите изпитва проблеми с недостига – до голяма степен на чипове, но дисплеите също са засегнати в известна степен. Няма една единствена причина за това. Факторите включват COVID-19, засягащ фабриките, увеличаването на търсенето и блокирането на различни китайски търговци с търговски санкции, както и увеличаването на крипто добива.

Всичко това означава, че компаниите се борят да получатдостатъчно компоненти за своите смартфони. Вече знаем, че Samsung Galaxy Note 21 е отменен поради тази причина, а недоказани слухове предполагат, че OnePlus 9T и Huawei Mare 50 също ще го последват.

Google потвърди причината Pixel 5a да не достигне до повечето региони: “предизвикателствата в глобалната верига за доставки ограничават по-широкото разпространение в региона”, заяви говорител на компанията пред TechRadar. Това е завоалиран начин да се каже, че компанията не може да получи достатъчно компоненти, за да произведе нужните телефони за останалите региони.

Защо САЩ и Япония? Стратегията на Google за пускане на телефони само в няколко държави е може би по-добра за потребителите, отколкото просто анулирането им, както правят други марки. Поне феновете на телефони Pixel ще могат да купят устройството, дори и с риск да го поръчат от там. Компанията не коментира защо е избрала именно тези два региона, но има смисъл поради пазарните разлики.

Pixel 5a е много подобен на Pixel 4a, който беше конкурентен продукт в САЩ, поради липсата на евтини устройства там. В Европа , където много китайски марки управляват пазара с достъпни устройства с мощни характеристики, телефонът не изглежда така конкурентен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *