post

В последните десетилетия технологията се развива с изключителни темпове, а брандовете непрекъснато се надпреварват, за да привлекат повече потребителите. Конкуренцията в производството на лаптопи е в своя пик, а стойността на устройствата се покачва. Употребяваните преносими компютри са вариант, който не трябва да подценяваме, когато планираме покупка. Защо да ги предпочетете?

Спестяване при покупка на лаптоп

Пазарът за техника втора ръка предлага много модели с още живот. Както за лична употреба, така и в бизнеса, ценовият диапазон е от изключително значение за бюджета ни. Купувайки лаптопи втора ръка може да се окаже много добра инвестиция, когато искаме да спестим пари. Можем да намерим устройство от последните генерации на добра цена. Ако си го поръчаме от частно лице онлайн, дори можем да се договаряме за отстъпка на продукта. В платформите за покупко-продажба можем и да продадем ненужна за нас техника, инвестирайки в следващата по-мощна машина. При липса на достатъчно средства за ново устройство, добра алтернатива е използваната.

За какво ще използваме лаптопа?

Когато купуваме устройство, е от значение да знаем какви са нуждите ни. В зависимост от сферата, за която ще използваме лаптопа, преценяваме критериите си. Ако сме геймър или видео създател, ще ни ни е нужна по-засилена машина, която има високи технически параметри. За сърфиране, музика, филми и обучение, ще ни свърши работа машина с по-лек хардуер. За нуждите на бизнеса трябва да обърнем внимание на продължителността на батерията. Ако се занимаваме с автодиагностика, преносимият компютър ще изисква специални характеристики. Някои потребители са почитатели на определи марки и не обръщат особено внимание на част от данните за устройството.

Кои параметри да гледаме?

Всеки един продукт има своите специфики, които могат да бъдат доста объркващи. Добре е да наблегнете на показатели като:

  • Твърд диск — опциите варират с най-различни размери на пазара за втора ръка. Ако не ни достига, добавяме външна памет;
  • Рам памет — трябва да съответства с желаните програми;
  • Видео карта — показателят е важен за любителите на игри и видео създателите;
  • Дисплей — най-широко разпространени са 15 инчовите екрани;
  • Операционна система — предимство при покупка на употребяван лаптоп е, че почти винаги този параметър е покрит;

Важно е и теглото. Мъжете нямат проблем с по-тежки машини, а дамите предпочитат по-леки и компактни.

Живот на преносимите компютри

Обръщаме внимание кога е произведена машината. Някои запазени устройства имат години живот пред себе си. Вероятно е да се наложи да сменим след известно време някои от компонентните части. Ключови производители са създали продукти с предвидени резервни части. Налични са в търговската мрежа в продължение на десетилетие. Тази опция е премахната при по-новата техника, тъй като индустрията претърпя голямо развитие и компаниите искат пазарът да се обновява постоянно. Това не трябва да представлява пречка за нас. Части за употребявани компютри, като захранващите адаптери, са лесни за намиране.

Къде да търсим употребявани лаптопи?

Може да попитаме приятели или да се разходим до магазини за употребявана техника. Спестяваме си много време, ако направим търсенето в онлайн сайтове. Те предлагат огромен брой добре запазени машини, съветват от Bazar.bg. Много от частните лица, които предлагат техника, пишат подробно описание. Ако изберем виртуално да гледаме за устройство, е добре продавачът да е на удобна за нас локация. По този начин ще се убедим дали употребяваната стока работи добре. Да си харесаме лаптоп в друг град също не е проблем, но задължително е да изисквате да ви го изпратят с опция “преглед и тест”.

Как да сравним моделите?

Много модели лаптопи не са налични вече като нови. В специализираните магазини има подготвени консултанти. Те ще ни съдействат, като ни насочат към силните и слабите страни на артикулите. Дигиталният свят ни позволява да съпоставим всякакъв вид техника само с няколко клика. Ако сме объркани в избора на компютър, сайтовете ни улесняват. След като сме прегледали няколко модела, онлайн магазинът автоматично ни показва други сходни обяви. Четем внимателно описанието, което не винаги е изчерпателно. За допълнителни въпроси, изпращаме съобщение до търговеца.

Гъвкавост при избиране на лаптопа

Част от търсещите потребители имат предразсъдъци към употребяваните компютри. Съвместимостта им със софтуерни програми е един от тях. Големите технологични производители са се погрижили продуктите да бъдат приложими за по-дълъг период от време. Можем да изберем употребяван лаптоп в прилично състояние и да го подобрим спрямо изискванията си. Трябва да сме подготвени с достатъчно въпроси към продавача. Той може да ни съдейства как да подобрим конфигурацията.

Пазарът предлага качествени продукти, които конкурират нови модели на двойно по ниска цена.

Гаранционни употребявани преносими компютри

Много частни лица и магазини вече предлагат такива продукти. Онлайн продавачите прикачват снимка на документа от закупуването на стоката и касов бон, а при възникване на проблем, е необходимо да се обърнем към съответния сервиз. Там историята на продукта е налична и можем да проверим дали лаптопът е претърпял техническо или външно изменение.

Аксесоари за устройствата

Спестявайки пари след закупуването на употребяван лаптоп, можем да инвестираме в нови аксесоари. Мишка от по-висок клас е добро вложение. При лаптопите втора ръка се срещат камери, възпроизвеждащи лошо изображение. Допълнителната такава, свързана с USB порт лесно ще реши този проблем. Идея е да си закупим нов портативен микрофон. За по-добър звук, свързваме външни тонколони и се наслаждаваме на любимата си музика. Вариантите са различни, а оферти за запазени употребявани аксесоари също могат да грабнат вниманието ни.

Употребяваните устройства са подходящи и ако ни е необходимо второ такова. При често пътуване искаме да не натоварваме багажа си. При алтернатива, ще вземем по-лекия компютър. Ако имаме малки деца, които все още “приватизират” екрана ни, спокойно можем да ползваме в дома си по-стара техника. Още един плюс е, че инвестицията в използвана техника ни прави съпричастни с опазването на околната среда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *