post

Забраната за закриване на лицето, известна още като “забрана на бурките” може да застраши цели младежки субкултури, споделиха пред Pixelmedia.bg техни представители. Припомняме, че законопроектът за забрана на облекло, покриващо лицето беше приет от Народното събрание на първо четене вчера.

Освен, че забранява бурките – една традиция, която и без това почти не е разпространена в България, нормативният акт ще направи незаконно носенето на публични места на каквото и да е облекло, скриващо напълно или частично лицето. Изключение правят маските, използвани от служители на реда, мотоциклетисти и някои други групи, които ще бъдат изрично посочени.

Проблемът е, че макар народните представители дори да не подозират, новият закон ще се отрази на редица бързо развиващи се младежки субкултури, в които скриването на лицето е нормална практика.

Сред тях са т.нар. косплей (cosplay) – фенове на популярни филми, комикси и видеоигри, които си създават костюми, имитиращи любимите си герои, LARP (Live Action Role Playing) – ролеви игри на живо, които често включват десетки или стотици участници, графити артистите и спрей райтърите, които използват маски за лица докато рисуват и др. Дори маскирането по случай празника Хелоуин може да се окаже застрашено.

Тези младежки общности през последните години привличат хиляди фенове и интересът към някои от тях расте изключително бързо. И макар депутатите да не са и чували за много от тях, това всъщност са и бъдещите гласоподаватели, които ще избират (или вече избират) следващите управници. Така че техният глас вероятно си струва да бъде чут. И най-добре това да се случи преди второто четене на законопроекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *