post

Италианският надзорен орган за защита на данните изложи какво трябва да направи OpenAI, за да отмени заповедта срещу ChatGPT, издадена в края на миналия месец. Тогава регулаторът заяви, че подозира, че чатботът нарушава Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR) и нареди на базираната в САЩ компания да спре да обработва данни на местни жители.

OpenAI отговори на заповедта на италианския орган за защита на данните, като бързо блокира достъпа до ChatGPT. В кратко публично изявление главният изпълнителен директор на компанията Сам Алтман също туитна потвърждение, че е спрял да предлага услугата в Италия.

Според изискванията на регулатора, OpenAI трябва да стане прозрачна и да публикува информационно известие, описващо обработката на данните; трябва незабавно да приеме ограничаване на възрастта, за да предотврати достъпа на непълнолетни до технологията и да премине към по-стабилни мерки за проверка на възрастта; трябва да изясни правното основание, което претендира за обработка на данни на хора за обучение на своя AI; трябва да предостави начини за потребителите да упражняват права върху личните си данни, включително искане за корекции на дезинформация, генерирана за тях от ChatGPT (или в противен случай данните им да бъдат изтрити); трябва също така да предостави на потребителите възможност да възразят срещу обработката на техните данни от OpenAI за обучение на неговите алгоритми; и трябва да проведе местна кампания за осведомяване, за да информира италианците, че обработва тяхната информация, за да обучи своя AI.

Крайният срок за изпълнение на този списък от задачи е 30 април.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *