post

През последното десетилетие имаше различни тенденции в дизайна на смартфоните. Например 3.5 мм жак за слушалки вече почти не присъства в новите модели, както и опцията за сменяема батерия, но това може скоро да се промени по искане на ЕС.

След като наскоро ЕС принуди Apple да се съобрази с изискването за универсален стандарт за зареждане чрез USB-C порт, сега законодателството ще се фокусира върху връщането на сменяемите батерии в смартфоните за цялата индустрия.

Нов доклад сочи, че ЕС планира да принуди производителите на смартфони да се върнат към опцията за сменяема батерия, която присъстваше в почти всички Android устройства преди години, за разлика от iPhone. С развитието на технологиите обаче, производителите успяха да опаковат повече мощност и компоненти в по-малък форм-фактор, благодарение на сложния вътрешен дизайн. Вграждането на батериите донесе и повече устойчивост на прах и вода за устройствата.

С други думи, наличието на сменяема батерия може да се противопостави на важните характеристики за издръжливост. От друга страна обаче, навремето клиентите можеха просто да поръчат нова батерия за телефоните си, с която да заменят старата, а някои производители предлагаха и такива с по-висок капацитет. Всичко това означава, че не е ясно дали тази практика носи повече плюсове или минуси, в сравнение с вградените батерии на повечето днешни смартфони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *