post

С 438 гласа “за”, 226 “против” и 39 “въздържал се”, Европейският парламент одобри спорната директива за авторското право.

Поддръжниците на директивата са категорични, че целта на промените е артистите, особено музикантите, изпълнителите и сценаристите, както и издателите на вестници и журналистите, да получават възнаграждение за работата си, когато тя се използва от платформите за споделяне като YouTube или Facebook, както и от новинарски алгоритми като Google News, пише Offnews.

Критици на промените обаче са категорични, че част от текстовете представляват директна заплаха за свободния информационен поток в интернет и ще доведат до цензура. Най-спорни са член 11 и член 13 от директивата, които присъстват и в крайния вариант.

Спорният член 11 задължава онлайн платформите да плащат на медиите за използването на тяхно съдържание. В последния вариант на текста обаче това няма да включва споделяне на линк към новина.

Най-проблемен обаче е член 13. Той задължава всички доставчици на интернет и уеб услуги да наблюдават и следят всичко качвано от потребителите за нарушения в авторското право. Това трябва да стане с поставяне на филтри, които да “изчистват” подобни нарушения.

Тук се появяват и основните притеснения на критиците на тези текстове – че ще се достигне до безпрецедентна цензура в интернет. Тези филтри ще сканират всяка споделена онлайн информация – видео, аудио, текстове, картинки, мемета.

“Европейският парламент одобри филтри за всички освен най-малките сайтове и приложения. Всичко, което искате да публикувате, ще трябва да бъде предварително одобрено от тези филтри”, коментира евродепутатът от Пиратската партия Юлия Реда.

Остава обаче и въпросът как компаниите ще си позволят поставянето на такива филтри, особено що се отнася до по-малките.

Според последния вариант на директивата качването на информация в онлайн енциклопедии с нетърговски цели като в Уикипедия или в платформи със софтуер с отворен код като GitHub ще бъдат автоматично изключени от изискванията за съобразяване с правилата за авторското право.

Текстът не е приет окончателно. Предстои той да бъде обсъждан допълнително от Еврокомисията, Съвета на ЕС и евродепутатите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *