post

Ел Салвадор официално започна да добива криптовалути с помощта на енергия от действащия вулкан Санта Ана, информира сайтът Tech.Ofnews.bg. Президентът на страната Наиб Букеле съобщава, че по тази технология вече са направени 0,00599179 биткойна на стойност около 269 щ. долара.

Припомняме, че през месец юни Ел Салвадор стана първата държава, която прие цифровата валута за официално законно платежно средство. Сега тя вече използва зелена геотермална енергия за нейния добив – процес, който е изключително енергоемък.

Ел Салвадор планира да копае биткойн с вулканична енергия

Въпреки че приходите на централноамериканската страна от този тип дейност все още са силно ограничени, президентът Букеле изпълни обещанието си да изгради съоръжения за добив на биткойн с много евтина 100% чиста и 100% възобновяема енергия.

Проектът спечели много привърженици. Критици на президента обаче посочват, че той служи за отвличане на вниманието от по-належащи проблеми. Последните стъпки на Букеле за укрепване на политическата му власт, му спечелиха прозвището „диктаторът на Салвадор.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *