post

От днес окончателно отпадат хартиените рецепти за антибиотици и определени антидиабетни препарати. Няма да бъдат допускани изключения за лекари или зъболекари, които продължават да изписват лечение по този начин. Хартиените рецепти, издадени до 31 март, ще важат шест месеца за многократно изписване и един месец за еднократно изписване на лекарството. Пациентите с такива рецепти няма да бъдат връщани, уточняват от Министерство на здравеопазването.

Целта на въвеждането на е-рецептите е да се избегне свръхупотребата на антибиотици и да се сложи края на злоупотребата с антидиабетни медикаменти. Според фармацевтите, в бъдеще ще е невъзможно човек да си купи лекарство, без то да му е предписано от лекар.

Въпреки това, има и проблеми. Според фармацевта Яна Узунова, генеричното заместване остава проблем. “Не съм получила официална информация дали е разрешен. Има проблем с мобилното приложение за изписване на рецепти. Не трябва да ставаме заложници на дигитализацията на всяка цена, трябва да имаме алтернативи на хартия, каквито вече нямаме. Не е изчистено и как да се помни датата, на която да се идва в аптеката за лекарства по НЗОК” – посочва още тя.

Припомняме, че в края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това – в средата на октомври 2023 г., бе обявено, че те остават в миналото. Отложеното до края на март запазване на хартиения вариант обаче повече няма да бъде удължавано.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *