post

Електрическата кола на Apple може да не е напълно автономна, твърдят източници на Bloomberg. Според тях, автомобилът с кодово име Project Titan ще има конвенционален волан и педали, а автономният режим на управление ще е наличен само при движение по магистрали, като ще дава възможност на пътниците да играят или да гледат видео.

Когато Apple Car навлезе в населено място, или когато времето е лошо, тя ще изисква ръчно управление от страна на шофьора. Освен това лошата новина е, че проектът е отложен с още една година и вместо през 2025, се очаква автомобилът да се появи на пазара през 2026 година. Предполага се, че технологията първоначално ще е достъпна за Северна Америка, а след това ще досигне и до други региони с течение на времето.

Apple не коментира проекта, но той се появява в новините от години и вече претърпя някои сериозни стратегически промени. През 2016 проектът беше отложен в полза на самоуправляваща се платформа, след което размествания в ръководните кадри и съкращения доведоха до слухове, че той е в застой. По-късно компанията отново се завърна към идеята за производство на пълноценно превозно средство, но претърпя редица неуспехи в преговорите с автомобилни марки като Hyunday например.

Според източниците на Bloomberg, сега Apple е преразгледала амбициозните си планове за напълно автономна кола с цена над 120 000 долара. Компанията все още не е финализирала дизайна, но се очаква това да се случи до края на следващата година, а до 2024 да бъде завършен и списъкът с функции, за да може през 2025 година да започнат тестове на автомобила, който ще дебютира през 2026 на цена под 100 000 долара.

По-скромните характеристики на Apple Car всъщност не са изненада, тъй като напълно автономни автомобили от ниво 5, които могат да се управляват сами при всякакви обстоятелства, все още не са реалност и за тях съществуват редица законови ограничения. Преминаването към полуавтономен дизайн определено ще доведе до по-ожесточена конкуренция на бързо разрастващия се EV пазар. Освен Tesla, която отдавна се приема за основен конкурент на Apple, редица марки като Ford, Hyunday, Volkswagen и Rivian вече създадоха мощни електрически автомобили и ще трябва нещо наистина новаторско, което да открои Apple Car на пазара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *