post

Европейската комисия призова Facebook,  Google и Twitter да направят повече за справяне с фалшивите новини или в противен случай ще се окажат изправени пред предприемане на регулаторни действия. Това се случва около година, след като трите американски технологични гиганти заедно с компании като Mozilla, Microsoft и още седем европейски представителите подписаха доброволен кодекс за борба с фалшивите новини.

Сега Европейската комисия изготвя регламенти, известни като “Закон за цифровите услуги”, предаде Ройтерс. По този начин ще се определят правила за отговорност и безопасност на цифровите платформи, услуги и продукти – ход, който вече предизвика страхове в технологичната индустрия за доста сериозна външна намеса.

Последният месечен доклад на компаниите показа голямо разминаване между тях и предостави малко подробности относно въздействието на мерките, предприети от тях, посочиха в съвместно изявление еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, шефът на ЕС по сигурността Джулиан Кинг и комисарят по цифровите технологии на ЕС Мария Габриел.

“Продължава мащабната автоматизирана пропаганда и дезинформация и има още работа, която трябва да се свърши във всички области на договорения кодекс. Не можем да приемем това като новото нормално”, казаха те.

Висшите европейски представители също така призоваха компаниите да си сътрудничат с повече независими органи. Независим консултант, нает от Комисията, пък ще публикува оценката си в началото на следващата година, последвана от собствено проучване на ЕК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *