post

Домейнът е важен актив за всеки бизнес. Понякога обаче можем да го изгубим по причини, независещи от нас. Ако до сега сте имали например уебсайт, чиито домейн е бил с разширение .io, може би трябва да помислите за друго име. Напоследък регистрацията на .io домейни намалява с бързи темпове. Тази домейн зона, която до скоро набираше голяма популярност в някои страни, сега вече губи своя чар.

А причините за това са политически.

Домейн зоната .io e била собственост на британска територия в Индийския океан, която обаче с решение на ООН сега се връща на друга държава – Мавритания. От това следва и вероятното заличаване на .io зоната. Със съответните проблеми, произтичащи от това за собствениците на домейни с такова разширение.

Случващото се за пореден път поставя въпроса доколко е добре да залагаме на екзотични национални домейн имена, които звучат добре, но са на нестабилни държави или автономни територии, които биха могли да изчезнат или да променят статута си в обозримо бъдеще.

Едно е да си вземеш домейн в зоната .be на Белгия и да си спокоен, че това е стабилна държава и ако нещо се случи с нея, вероятно няма да ти е до уебсайтове изобщо. Друго е да развиваш онлайн бизнес, чието име зависи от стабилността на държава от Третия свят.

До сега сме виждали подобни политически промени, довели до заличаване на домейн зоните .an на Антилските острови, .bu на Бирма, която се прекръсти на Мианмар, .cs на Сърбия и Черна гора, които до скоро бяха обединени, .yu на Югославия – също преди тя да бъде разделена и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *