post

Българите обичат телевизорите! Затова често в дома ни има поне два, а често три или повече телевизора. Ясно е, че всеки има право на собствено забавление, но когато то включва игри, не всеки екран е напълно подходящ. Често, за да разберете в какво се изразява разликата, е достатъчно просто да поиграете на сравнително добър компютърен монитор, който предлага по-живи цветове, по-добри детайли и много по-ясна картина в бързите сцени. Да не говорим, че ако играете наистина динамични игри, истински се нуждаете от екран, който максимално бързо отразява действията в играта и опреснява кадрите много по-бързо от обичайното.
Philips Momentum е замислен като модел за конзолни игри. Затова е и толкова голям – цели 43“. Повечето собственици на конзоли играят на основния телевизор във всекидневната, което не само проваля плановете на всички останали за забавление, но и често не осигурява оптимално преживяване. Така Philips решават да предложат екран, който е изключително подходящ именно за игри, а тъй като техните изисквания към параметрите на дисплея са най-сериозни, съответно и за всичко останало – от гледане на телевизия до маратон от сериали и YouTube видеа. И понеже голяма част от новото съдържание идва в 4К резолюция, то този модел е именно с такава резолюция (да му мисли PC-то ви).

Всъщност твърде възможно е в началото да объркате модела именно с телевизор, но той крие редица технологични предимства, които ще научите след малко. Външният му вид е по-скоро класически, а минималистичната стойка (по-скоро комплект крака) не позволява кой знае колко импровизации при позиционирането му.
Още с включването на Philips Momentum ще сте изненадани от ярката и наситена картина, която предлага. Philips са особено горди с факта, че това е първия монитор, отговарящ на стандарта HDR 1000 и ако имате удоволствието да наблюдавате такова съдържание, веднага ще разберете защо. HDR коренно (ще) промени качеството на картината по отношение на динамичния обхват. Супер ярки и супер тъмни области вече могат да съжителстват на един екран и в голяма степен да достигнат възможностите на нашето зрение по отношение на възприемането на динамична картина. Ефектът е още по-зашеметяващ в игрите, където той често е нарочно търсен. Като добавим към това и ултра широкия цветови набор на монитора, който може да изобрази над 1 трилион цвята (технология Quantum Dot), става ясно, че думите далеч не могат адекватно да представят визуалното пиршество, което ви очаква. Така че ако търсите максимума като възможности по отношение на картината, до които са достигнали съвременните технологии – намерихте го.

Ако искате доказателства в цифри, ето: статичен контраст 4000:1 и пикова яркост 1000 cd/m2. Това са възможностите на използваната MVA матрица, която опреснява пикселите на всеки 4 ms. Ако можем да сме свръхпретенциозни и искаме да си пожелаем нещо в повече, то това би била по-висока честота на опресняване. Philips Momentum рефрешва с максимум 60 Hz (да не забравяме, че говорим за 4K) и предлага технологията Adaptive Sync за плавна картина.
Съвсем според очакванията моделът е щедър и на портове за връзка с източници на видео сигнал – HDMI 2.0, Display Port 1.2, mini Display Port, USB-C и още два USB 3.0 порта, плюс 3.5 мм вход и изход за аналогов звук. И тъй като разполагате с много екранна площ, можете да я употребите по най-добрия начин като активирате технологията MultiView и наблюдавате два източника едновременно – тривиалният пример с футболен мач и работен документ ще ви даде добра представа за тази възможност, макар да е сигурно, че работният документ ще бъде завършен чак след мача. 😉
Ако вече се питате с каква цел е предвиден USB-C порта, то веднага ще се зарадвате да научите, че по него може да минава цялата комуникация с монитора (включително видео и аудио сигналите), така че да не се налага да се ползват допълнителни кабели между лаптопа и екрана. При това мобилното устройство се зарежда по същия този кабел.
Philips Momentum крие още два коза, които не очаквате да намерите в един монитор – мощен звук и Ambiglow подсветка. Въпреки тънкият си профил, мониторът е способен да извади достатъчно силен звук с нелошо качество, който е сертифициран и като DTS. Стерео говорители са с мощност по 7W – няколко пъти повече в сравнение със стандартните вградени говорители и реално могат да се използват за игра и филми.
Ambiglow едва ли има нужда от представяне – цветният светлинен ореол в случая се излъчва от гърба на монитора към масата и допринася за възприемане на зрителното поле като по-голямо и по-динамично. Разбира се, цветовете са синхронизирани със съдържанието на екрана, но ако това не е вашата екстра, винаги можете да я изключите.
Дисплеят заслужава похвала и по отношение на управлението си. Екранните менюта се обслужват от петпозиционен джойстик на гърба, който служи и като бутон за включване/изключване. Но много по-удобно е доставяното в комплекта инфрачервено дистанционно, което е малко и включва само най-необходимото. За щастие в това число влиза и контрол на силата на звука и на яркостта на екрана. Дистанционното може да управлява и други устройства, свързани през HDMI.
И тъй като казахме, че говорим най-вече за игри и то за топ представяне, Philips Momentum има още няколко приятни изненади за геймърите. В това число влизат режима Low Input Lag и технологията Smart Response, чиято задача е да скъсят до минимум времето от действието с мишката и клавиатурата до отразяването му на екрана и да осигурят отсечени изображения без замазване.
В заключение – ако ви е необходим голям и супер качествен екран за стаята за забавления и искате да знаете, че той без проблем ще предложи целия блясък дори на бъдещите игри, то Philips Momentum със сигурност ще задоволи тези изисквания и през цялото време ще ви носи истинско визуално удоволствие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *