post

Според мнозина онлайн експерти, включително и Тим Бърнърс – Лий, нововъведенията застрашават интернет

Днес Европейският парламент финализира позицията си относно реформата в областта на авторските права, нанасяйки само козметични промени в противоречивите членове 11 и 13 от новата директива за авторските права онлайн. Припомняме, че документът бе обект на сериозна критика заради включването на две ключови разпоредби: членовете 11 и 13.

Първият член е за “данък за линковете”, който би забранил на онлайн платформи като Facebook и Google да пускат линкове със снипет от новинарски организации, освен ако не им плащат за това. Вторият член ще задължи онлайн платформите да въведат “филтри за качване”, които автоматично да филтрират цялото ъплоудвано съдържание и да спират качването на това с неуредени права.

Сега ЕП ще започне окончателни преговори с Европейския съвет, представляващ правителствата на държавите-членки. За съжаление, всички притеснения на академичните среди, експертите и потребителите на интернет, които доведоха до отхвърлянето на текста през миналия юли, все още стоят на дневен ред. Очаква се обществените протести да се увеличат. Самата директива все още може да бъде отхвърлена, преди окончателното гласуване преди европейските избори през следващата година.

„Днешното решение е сериозен удар за свободния интернет. Като приема тези правни и технически ограничения за това, което можем да публикуваме и споделяме онлайн, Европейският парламент поставя корпоративните печалби над свободата на словото и изоставя отдавнашните принципи, които превърнаха интернет в това, което е днес“, написа в блога си евродепутатката Юлия Реда, която е противник на новата директива.

Според нея, версията на ЕП на член 13, получила 366 гласа „за“ и 297 „против“, има за цел да направи всички, освен най-малките интернет платформи, отговорни за нарушения на авторски права, извършени от техните потребители. Този закон не оставя на сайтовете и приложенията друг избор, освен да инсталират филтри за пресяване на информацията. Всичко, което искаме да публикуваме, ще трябва първо да бъде одобрено от тях.

Приетата версия на член 11, одобрена от 393 евродепутати и отхвърлена от 279, от своя страна позволява само “отделни думи” от новинарски статии да се възпроизвеждат безплатно, включително чрез хипервръзки. Според Реда, пет години след влизането в сила на сходен закон в Германия, никой журналист или издател не е направил допълнителни пари, новосъздадените фирми в сектора на новините трябваше да бъдат закрити, а съдиите все още трябва да изясняват правната концепция и кое е редно и кое не. Тя твърди, че всичко това ще се повтори на ниво ЕС и то без никакъв аргумент защо е необходимо.

Тези, които подкрепят проектозакона, твърдят, че отхвърлянето му допълнително укрепва властта на големите американски технологични компании, като същевременно ощетява индивидуалните творци. Те гледат на ъплоуд филтрите и на данъка върху линковете като инструмент, който ще позволи на собствениците на авторски права да печелят пари от работата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *