post

Европейският парламент гласува за забрана на пластмасата за еднократна употреба. Целта е да се спре замърсяването на околната среда и най-вече да се редуцира огромното количество пластмасови продукти, които навлизат в океаните.

Различни продукти като пластмасови чинии, прибори за хранене, сламки и клечки за уши ще бъдат забранени от 2021 г. съгласно новия регламент. Така ще се спре производството на пособия, за които съществуват по-екологични алтернативи.

Законодателите на ЕС също така изложиха плановете си да направят компаниите по-отговорни за своите пластмасови отпадъци.

Измененията ще трябва да бъдат одобрени в разговори с държавите членки, някои от които вероятно ще се противопоставят на тези строги правила. Планът първоначално бе предложен през май, след като сериозно обществено недоволство срещу пластмасата за еднократна употреба премина през целия континент.

Части от пластмаса могат да бъдат намерени навсякъде – от ледовете на арктическия лед до торовете, които се прилагат в обработваемата земя. Много животни стават тяхна жертва. Дребни частици има дори и в солта, която слагаме на масата си.

Много европейски държави вече предложиха свои собствени мерки. В понеделник правителството на Великобритания например обяви плановете си да забрани всички пластмасови сламки, бъркалки и клечки за уши.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *