post

Руски студенти демонстрираха технология, с която дроновете могат да се управляват с помощта на краката. Това става със специално проектирана за целта повърхност с картинка.

„Някога компанията Apple измисли за своите потребители на iPhone жестове, с помощта на които човек може да чувства технологията като част от себе си. Технология, която даже бебе би могло интуитивно да разбере и да ползва – например таблет. Ние разработихме такава принципно нова концепция, в която човекът взаимодейства с транспортните средства“, каза директорът на Лабораторията за интелектуално-космически роботехники на Сколковския институт (Сколтех) и ръководител на проекта Light Air.

Сколтех предлга да се използва проектор и 3D сензор, сканиращ пространството пред дрона и разпознаващ жестовете на човека. За да подадеш команда, е достатъчно да „потропнеш“ върху изображението, проектирано за дронове.

Както разкри пред „Руски дневник“ Михаил Матросов, един от разработчиците и студент в Сколтех, снимката може да се намира на каквато и да е гладка повърхност – например на асфалта на летището. „Всяка повърхност се превръща в сензорен екран. На трева все още не сме я пробвали“, обяснява Матросов, цитиран от Руски дневник. „Според идеята на проекта снимката би могла да се слага на стената или на масата, но къде бихте могли да намерите маса на летището? По-лесно би било да използвате краката си“.

Все още възможностите за комерсиализация са ограничени, тъй като по света няма много компании-производители на дронове. „Главното е да докажем, че лабораторията, която ръководя и която създадох в Сколтех, само за една година достигна световно ниво“, казва професор Тетерюков.

По думите на Дмитрий Тетерюков новата разработка прави управлението на дронове по-ефективно и приятно за човека. „Например, ако безпилотникът проектира широкомащабна карта на местността, то е достатъчно да докоснеш с крак съответната точка, за да увеличиш изображението и да посочиш мястото, където дронът трябва да достави пратка“, пояснява професор Тетерюков.

Когато безпилотникът пристигне на местоназначението си, с помощта на проектирано изображение, адресатът може да се запознае със съдържанието на пратката, да я разгледа от всички страни, да прочете описанието ѝ, да приеме или откаже получаването ѝ. Така работи едно от приложенията, разработени в Сколтех за новата система.

Друго приложение е интерактивното пианино. Дронът проектира на повърхността изображение на клавиатура. Като подскача по клавишите, човекът би могъл да изсвири мелодия и да накара дрона да „танцува“.

Трето приложение – интерактивен футбол DroneBall. Дронът определя местоположението на играча и на неговите крака, проектира изображението на мача и се премества в точката, където би могъл да го неутрализира, за да поеме и реагира на играта му. Според професор Тетерюков в бъдеще с безпилотника би могъл да комуникира не само човекът, но и човекоподобни роботи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *