post

С над 2 милиарда потребители, днес Facebook е абсолютен хегемон при социалните мрежи с огромно влияние върху живота ни, а според някои анализатори – дори със силата да влияе на избора на президенти. Днес тази платформа има огромен позитивен ефект върху малките бизнеси с възможностите си за достъпна реклама. Тя обаче е и все по-критикувана заради проблеми със защитата на лични данни, допускане на реч на омразата, възползване от монополно положение в някои сегменти и по редица други причини.

 

С първия от много години редизайн на социалната мрежа, критиките към нея зачестиха, а някои потребители дори заплашиха, че ще я напуснат. Facebook си остава изключително мощен инструмент за популяризиране и напускането на платформата може и да не е най-доброто решение. Ако все пак започвате да се оглеждате за алтернативи, в настоящия материал ще ви запознаем с някои по-малко известни социални мрежи. Вероятно всички познавате по-големи сайтове като Twitter, LinkedIn или Instagram (която впрочем също е собственост на Facebook). За много от описаните по-долу обаче е възможно изобщо да не сте чували.

 

Diaspora

 

Това всъщност е една от най-старите алтернативи на Facebook. Характерно за нея е, че е с отворен код, което означава, че софтуерът й може да бъде управляван от всеки, който иска да създаде сървър. 

 

Diaspora разполага с подобни на Facebook функции като публикуване на статуси, споделяне на публикации и снимки, хаштагове и чат. Но го превъзхожда с това, че дава възможност на потребителите да избират на кой сървър да съхраняват личните си данни, както и с тоталната липса на каквито и да е реклами.

 

Ello

 

Създадена от дизайнера Пол Бъдниц, концепцията на мрежата е “красив дизайн и никакви реклами”. Създателят й обявява, че за разлика от Facebook,  Ello  никога няма да излъчва реклами или да продава информация за потребителите си. 

 

Вместо да събира приходи от реклами, в бъдеще тя ще предлага нови функционалности срещу малка такса.

 

Reddit

 

Това е социална мрежа с дългогодишна история. Успехът й се дължи на потребителите, които споделят помежду си една и съща страст. Reddit например съдържа подсекции като наука, право, финанси, в професионалисти от съответната област отговарят на зададени въпроси. 

 

Интерфейсът на Reddit прилича на форум, където всеки регистриран потребител може да проследява всички последни теми и да добавя коментар.

 

Minds

Платформата може да се похвали с над 2 милиона потребители и тоталната липса на цензура. Тя е привлекателна и с това, че дава възможност на своите потребители да печелят пари, докато споделят съдържание. 

 

Minds се фокусира върху новини, емисии, блогове и др. Подобно на Ello, тя също много залага на защитата на личната информация.

 

Path

 

Това е друга добра алтернатива на Facebook, която притежава лесен за използване и многофункционален интерфейс. Мрежата обаче е много критикувана, заради начина на защита на личните данни на потребителите си в миналото. 

 

Подобно на Facebook и тук потребителите могат да споделят постове, снимки и видеоклипове, както и да си разменят лични съобщения. Те също така могат да отключват различни филтри и стикери, срещу малка такса.

 

Vero

 

Създадена специално за мобилни устройства, платформата притежава привлекателни инструменти за управление на снимки. Политиката й за управление на личните данни дава известен контрол на потребителите, въпреки че не е толкова силна, колкото на някои други мрежи. 

 

За да бъде избегнато въвеждането на реклами, Vero предвижда въвеждането на абонаментна такса за своите потребители в бъдеще. Любопитен факт е, че мрежата възниква като реакция на променения алгоритъм на Instagram (собственост на Facebook), според който постовете започват да се подреждат не хронологично, а на базата на възможностите да се предаде рекламно съдържание.

 

MeWe

 

MeWe е още една прекрасна алтернатива, разполагаща с опростен и интуитивен дизайн. Тя обхваща всички основни функции на Facebook и обръща сериозно внимание на поверителността на личните данни на потребителите. В мрежата има реклами, които обаче не са свързани с конкретно таргетиране.

 

EyeEm

 

Приложението за снимки от EyeEm не е точно алтернатива на Facebook, но фокусът му върху изображенията определено го прави алтернатива на притежаваното от Facebook приложение Instagram. 

 

Основната му идея е да бъде платформа за споделяне на снимки, разполагаща с филтри за добавяне на качества към снимката. Но за разлика от Instagram, EyeEm дава възможност на потребителите си да изкарват пари чрез снимките, които качват.

 

SocialX 

 

Тази платформа е много подобна на Facebook и Instagram, с изключение на това, че е базирана на децентрализирана платформа на блокчейн. Освен това, тя дава възможност на потребителите си да печелят символични награди. 

 

Nuzzel

 

Nuzzel е чудесна алтернатива за всички, които се интересуват от това какво се случва по света. Платформата с другите социални мрежи, които ползвате като Twitter и LinkedIn например, след което да ви покаже новините, за които вашите приятели (и техните приятели) говорят. 

 

Приложението също така има и опцията „Best of Nuzzel”, където се показват темите, обсъждани из цялата мрежа, а не само сред вашите познати.

2 thoughts on “Дразни ви новият дизайн на Facebook? Вижте 10 алтернативи на най-голямата социална мрежа!

  1. Pingback: Дразни ви новият дизайн на Facebook? Вижте 10 алтернативи на най-голямата социална мрежа! – SocialMedia.bg

  2. Pingback: Дразни ви новият дизайн на Facebook? Вижте 10 алтернативи на най-голямата социална мрежа! - Kreativen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *