post

До края на това десетилетие може да станем свидетели на първите полуавтономни кораби с дистанционно управление. Това коментира пред агенция „Черно море“ д-р инж. Стефка Кантурска, преподавател във Висшето военноморско училище във Варна „Н. Й. Вапцаров“.

 

Според компютърните специалисти цялата необходима технология, която може да осигури автономна навигация, вече съществува. В преходния етап ще се изпълнява хибридна технология, съчетаваща самостоятелна система за контрол на корабите с елементи на дистанционно управление.

С развитието и усъвършенстването на компютърните технологии безпилотните и дистанционно управлявани транспортни системи бързо ще намерят приложение в съвременния живот. От дълги години се извършват проучвания за човешкия фактор в мониторинга и управлението на кораби от разстояние. Прогнозират се възможни ситуации и се изчислява доколко екипажите на сушата ще получават реалистично усещане за това какво се случва в открито море. Разработени са интерактивни умни екрани, системи за разпознаване на глас, холограми и дронове за наблюдение на обстановката, както на борда, така и около кораба.

При първия тестов рейс корабът ще излезе в открито море с екипаж на борда. Ако тестът премине успешно, следващият рейс на кораба-робот ще бъде самостоятелен и управлението му ще се извършва в смесен режим, който комбинира автономна навигация и епизодични преходи към дистанционно управление.

Ориентацията в океана ще се осигури от система за проследяване, включително радар, лазери и софтуер-автопилот. Капитаните и навигаторите на брега ще могат да проследяват движението на кораба в реално време и да поемат контрола в случай на извънредна ситуация или при сложна маневра – при влизане в пристанище или в док.

Очакват се първите пробни рейсове на кораби с дистанционно управление да се извършат в Балтийско море. Това ще бъдат фериботи и малки кораби, специализирани за пренос на товари на по-ограничени разстояния.

Прилагането на технологията за дистанционно управление на корабите ще намали значително експлоатационните разходи и кардинално ще промени цeлия сектор на водния транспорт, казва експертът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *