post

Европейската комисия стартира публично допитване дали правилото за промяна на времето с цел постигане на спестявания трябва да бъде окончателно премахнато. Гражданите на Евросъюза трябва да решат дали искат да се спазва сега действащата директива или да се избере друг набор от правила, които да се спазват целогодишно, вместо да се превключват часовете между двата сезона. Срокът за гласуване е до 16 август.

Сега за 28-те страни – членки на ЕС, стрелките на часовниците се превъртат един час напред през лятото и се връщат един час назад през зимата. Това дава един час допълнителна дневна светлина през топлите месеци и един час светлина сутрин през студените месеци.

Съществуват няколко академични изследвания относно ползите от лятното часово време. Критиците му твърдят, че смяната на времето води до увеличаване на търсенето на електрическа енергия и нарушава 24-часовият физиологичен ритъм на човека, което води до дългосрочни здравословни проблеми. Поддръжниците на лятното часово време пък смятат, че улиците са доста по-безопасни именно поради по-късното мръкване през лятото, а проучване от 2014 г. установи, че огромното мнозинство от държавите – членки на ЕС, са доволни от годишната часова смяна.

Има и такива обаче, които не са доволни. По-рано тази година Финландия събра повече от 70 000 подписа от своите граждани, искайки Европа да отмени правилото за страната. За финландците има смисъл да бъдат раздразнени от лятното часово време, тъй като те не се възползват много от неговите предимства. За хората в най-северната част на страната слънцето не залязва напълно цели седмици през лятото и не изгрява седмица през зимата. Всички държави – членки на ЕС, обаче трябва да следват един и същи график, за да се поддържат безпроблемно търговията и пътуванията във вътрешния пазар, така че въпреки сериозните усилия на Финландия, страната не успя да наложи промяна.

Действията на Финландия обаче успяха да предизвикат дебат в парламента през февруари т.г. за това дали текущите правила за лятното часово време трябва да бъдат премахнати.

Допитването по този въпрос, провеждано в момента, е отворено за всички европейски граждани, като те могат да гласуват до 16 август. Изглежда обаче, че дебатът ще бъде ожесточен, тъй като още в първите часове, след като допитването беше официално обявено, сървърите на парламента се сринаха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *