post

Милиардерът Джеф Безос стана най-богатият астронавт в историята. Той достигна до ръба на Космоса с ракетата New Shepard на частната си космическа компания “Блу ориджин”.

Заедно с него на борда бяха най-възрастният и най-младият човек, излизали някога в околоземна орбита – 18-годишният син на милионер Блу ориджин и 82-годишната Уоли Фънк, която е ветеран в космическите изследвания, както и брат му Марк Безос.

Полетът се осъществи вчера в 16.13 ч. българско време. Капсулата изведе туристите малко над 100 км. височина над Земята (Линия на Карман), което се смята за начало на Космоса.

Пътуването до ръба на Космоса е продължило точно 11 минути, след което капсулата кацна успешно. Пътниците на борда са изпитали безтегловност за три до четири минути и са имали възможността да погледнат Земята от 100 км. височина.

Припомняме, че първи на 11 юли към Космоса излетя друг милиардер – Ричард Брансън, но Безос достигна по-голяма височина, за разлика от 86-те км. над повърхността на „Върджин Галактик”.

“Ще изградим път до Космоса, така че нашите деца и техните деца да могат да построят бъдещето” – сподели след полета Безос.

Историческата мисия, която е част от конкурентната битка за потенциалния космически туризъм, се предава онлайн. Вижте повече в прикаченото видео:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *