post

Евтино и широко достъпно лекарство може да помогне за спасяването на живота на пациенти, болни от новия коронавирус.

Нискодозовото лечение със стероида Дексаметазон излиза на първа линия като основен пробив в борбата срещу смъртоносния вирус, казват експертите от Обединеното кралство. Лекарството е част от най-голямото в света изпитване на вече съществуващи терапии, за да се види дали те също работят при Covid-19.

Оказва се, че медикаментът намалява риска от смърт с една трета за пациентите на вентилация. За тези, които са на кислород, той намалява смъртните случаи с една пета.

Ако Дексаметазон е бил използван за лечение на пациенти във Великобритания от началото на пандемията, биха могли да бъдат спасени до 5000 живота, твърдят още изследователите.

Лекарството вече се използва за намаляване на възпалението при редица други състояния, включително артрит, астма и някои кожни състояния.

Изглежда, че то помага и да се предотвратят някои от щетите, които могат да настъпят, когато имунната система на организма премине в свръхпроизводство, докато се опитва да се пребори с коронавирус. Тази свръхреакция може да бъде смъртоносна.

Дексаметазон засега не изглежда да помага на хора с по-леки симптоми на Covid-19, които не се нуждаят от помощ за дишането.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *