post

Два футуристични проекта се обединяват, за да допринесат за увеличаване на глобалния достъп до интернет, след като Loon на Google съобщи, че е събрала пари от инициативата на SoftBank.

HAPSMobile, проект на SoftBank, който също е фокусиран върху увеличаване на глобалната свързаност, инвестира 125 милиона долара в Loon, според съобщение от SoftBank, направено тази сутрин. Споразумението включва опция за Loon да направи реципрочна инвестиция от 125 милиона долара в HAPSMobile и включва планове за сътрудничество

HAPSMobile е едногодишно съвместно предприятие между SoftBank и американската компания AeroVironment. Компанията е разработила захранван със слънчева енергия дрон, който е проектиран да достави 5G свързаност по същия начин, както Facebook се е опиталa в миналото. Социалната мрежа анулира безпилотния си проект Aquila миналата година, въпреки че се обедини с Airbus за нови изпитания в Австралия.

В същото време Loon е един от първите проекти, които следват идеята за свързаност по въздуха още от пускането си на пазара през 2013 г. Компанията изигра роля в свързването на засегнатите от наводненията в Перу през 2017 г. и помогна на опустошените от урагана Мария в Пуерто Рико миналата година.

Освен капиталовите инвестиции, двете компании обявиха и набор от инициативи, които ще им помогнат да използват колективната си работа и технологии.

Инвестицията е още един сигнал, който показва, че апетитът на SoftBank в инвестирането в технологии не се ограничава до стартъпите и нейния фонд Vision.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *