post

Инвеститорите винаги търсят перфектната стратегия, с която да победят пазара. Хипотезата за ефективния криптопазар предполага, че постоянното побеждаване на пазара е невъзможна цел. Някои трейдъри обаче вярват, че цените могат да бъдат предвидени, тъй като те се движат в повтарящи се модели нагоре-надолу, движени от настроенията на инвеститорите. Тази теория е причина за появата на стратегията “buy the dip”.

Какво означава “купуване на дипа”?

Инвеститорите, които купуват биткойни на дъното, се стремят да ги закупят само, когато те са спаднали от скорошния си връх. Те приемат, че спадът на биткойн цената е временен или краткосрочно отклонение и че спадът е възможност да се купят криптовалути на изгодна цена.

Обикновено хората, които купуват биткойн, вече притежават криптовалути, чиято цена е спаднала от скорошния връх. Купувачите на биткойн обикновено се стремят да изградят по-голяма позиция в дадена криптовалута и използват временните спадове на цените – така наречените “спадове” в цената на криптовалутите – за да увеличат своите дялове.

Тези, които купуват, очакват цената на биткойн да се възстанови и да надхвърли цената на покупката. Тъй като инвеститорът купува повече биткойн от вече притежавания от него по време на спад, той “усреднява”, за да понижи нетната средна цена на позицията си.

Как да купите дипа?

Инвеститорите, които следват стратегията “купувай дипа”, купуват биткойн само при определени условия, като държат пари в резерв, за да направят покупки при спад на крипто пазара.

Някои инвеститори могат да купуват при спад, ако цената на биткойн се понижава на фона на дългосрочна възходяща тенденция на пазара. Много от днешните инвеститори успяха да приложат тази стратегия по време на бичия пазар, на който се радвахме наскоро.

Пазарните спадове могат да бъдат изнервящи. Но като цяло след отдръпване пазарът ще се върне към нов връх. Така че, стратегията за купуване на дипа има тенденция да работи добре.

При липса на бичи пазар инвеститорите могат да купят дипа, ако очакват възход и са готови да изчакат бъдещо увеличение на цената на криптовалутите. И в двата случая инвеститорите реагират на краткосрочни ценови движения, което е много различен подход от инвестирането в дългосрочен план. Покупката на понижението е опит за определяне на времето на пазара, което може да бъде рисковано.

За да купи дипа, инвеститорът определя праг за спад на цената и спестява пари в брой междувременно. Праг от 30 % означава, че инвеститорът ще купува само когато цената на биткойн  спадне с повече от 30 % от скорошния връх. Те купуват и го изчакват те да се покачи до нов връх, след което се подготвят да купят след още един 30% спад.

Покупката на биткойн при спад крие рискове. Ако пазарът започне силна възходяща тенденция, те може да не видят друг 30% спад отново за известно време.

Когато стратегията работи, колкото по-голям е процентът на прага, толкова повече може да спечели инвеститорът. Но когато тя не работи, загубите могат да бъдат значителни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *