post

Oт Държавната агенция “Електронно управление” се наблюдава рязко увеличаване на броя на засегнатите IP адреси в българското пространство като до края на август тази година те са над 2.3 милиона при едва около 300 000 за същия период на миналата година.

Вицепремиерът Марияна Николова предлага увеличение на наказанията за киберпрестъпленията в Наказателния кодекс.

“Минимални са изискванията в момента според мен на съставите от Наказателния кодекс, така че аз предлагам разпоредби от 5 до 15 години.
Съветът за киберсигурност ще прецени какви законодателни промени да се предложат във връзка с изтичането на данни от НАП.”, коментира тя, цитирана от БНТ.

По думите й на Съвета за киберсигурност, на който тя е председател, ще бъде представен и доклад, който излиза по отношение на проблематиката, която се случи в НАП. Там ще бъдат разгледани конкретни мерки от самия съвет.

От екипа за нарушения “в” и “от” българското Интернет пространство са регистрирани 2 851 сигнала от август 2018 до юли 2019 година.

“Глобалната картина в България е 34% завишение на случаите с инциденти по отношение на раждани и информационна сигурност и около 33% за тези, които са със значително въздействие. Така или иначе статистиката показва, че спрямо миналата година има едно сериозно нарастване.”, казва Атанас Темелков – председател на Държавна агенция “Електронно управление”.

Най-голямото е нарастването в броя на засегнатите IP адреси – това са обикновено персонални работни станции, домашни компютри и мобилни телефони.

One thought on “ДАЕУ предлага увеличение на наказанията за киберпрестъпления

  1. Истината е, че 99% от престъпленията си се правят отвън, т. е. извън територията на страната, където българските закони нямат сила. Какво постигаме, тогава чрез смяна на законодателството? По-скоро трябва да говори за въвеждането на нещо подобно голямата китайска интернет стена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *