post

Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) разработи нова технология за производство на акумулаторни батерии за мобилните устройства, която използва графен и притежава значително по-добри капацитет и скорост на зареждане.

По думите на специалистите, именно графенът осигурява по-високата скорост на предаване на електричеството, което позволява да се увеличи капацитетът с 45%. При това, в сравнение със сегашните батерии, скоростта на зареждане е нараснала 5 пъти. Разработеният от изследователите акумулатор със “сферични графенови елементи” се зарежда изцяло за 12 минути, докато при съвременните батерии този процес в най-добрия случай отнема един час.

Новата батерия може да работи при температури до 60 градуса, което я прави подходяща за използване в автомобили. Статия за разработката вече е публикувана в списание Nature Communications.

В SAIT са подали заявка в патентните ведомства на САЩ и Южна Корея. Не се съобщава обаче кога бързата батерия ще достигне масовия пазар. Но специалистите на Samsung са разработили и нов метод за получаване на графен, което съществено ще ускори прехода към комерсиално използване на този уникален материал в електронните устройства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *