post

В своята нова операционна система, Microsoft е решила да се откаже от предоставянето на 30-дневен демонстрационен период. Две са основните причини – борба с пиратството и своевременно активиране на закупената от потребителя OS.

По този начин, в процеса на инсталиране на Windows 8 ще трябва да се въведе 25-знаков продуктов ключ и при това да има достъп до интернет, за да може Microsoft да провери неговата автентичност.

Ако Microsoft открие, че ключът е откраднат или е невалиден, след инсталиране на OS ще бъдат предприети неприятни за потребителя мерки. Например, фонът на десктопа ще стане черен, на екрана ще започнат да се появяват съобщения за незаконност на софтуера, а на всеки час компютърът ще се изключва. При това, Windows 8 ще продължи да функционира, макар използването на системата при тези условия ще е неудобно.

Активирането на операционната система с ключ ще е приложимо само за хората, които са минали на новата OS самостоятелно или с си купили продукта на физически носител. Новите РС ще се предлагат с инсталирана и активирана версия на Windows 8. Корпоративните клиенти ще могат да използват собствена система за управление на електронните ключове  (Key Management System) или да се възползват за целта от сървърите на Microsoft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *