post

В Румъния отвори врати първата фабрика, която работи на принципите на Industry 4.0. Тя е собственост на Arctic, най-големият производител на уреди в Румъния, част от турската група Arcelik.

Фабриката е построена само за 17 месеца на площ от над 70 хектара и в нея са инвестирани 150 милиона евро. Тя внедрява най-новите технологични иновации и процеси на автоматизация, включително приложения за индустриален интернет на нещата (IIoT), интелигентно оборудване, взаимосвързани устройства и съвместни роботизирани технологии, пише romania-insider.com.

Новата фабрика е първата зелена производствена единица в Румъния и кандидат за сертифициране на LEED Platinum, най-високото, което подобна фабрика може да постигне “, заяви изпълнителният директор на Арктика Мурат Бююкерк в съобщение за пресата.

Концепцията Industry 4.0 определя четвъртата индустриална еволюция и използва най-новите технологии за изкуствен интелект, машинно обучение и роботизирани технологии, които могат да увеличат производителността с 30%. Повече от 70% от производствените операции са базирани на самоопределена и самоуправлявана система, а контролът на качеството е 100% автоматизиран, според Арктика.

Фабриката също използва модерна система за пречистване на отпадни води и разполага със собствен фотоволтаичен парк, който произвежда 1 милион KWh електроенергия годишно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *