post

Геймингът е един от най-бурно развиващите се сегменти в областта на информационните технологии и развлекателната индустрия. През последните години професията гейм разработчик се наложи като перспективна в България. Това е така, защото игрите често са печеливши и вълнуващи продукти, условията за работа са добри, проектите, по които се работи, са интересни, а и екипите са разчупени и забавни.

Затова продължава да е странно, че у нас малко университети имат подходящи специалности и съответно добре подготвените кадри в сектора продължават да не са достатъчно. В същото време компаниите предлагат фирмени обучения на онези кандидати, в които открият талант и мотивация да се присъединят към техния екип.

Ако сте от хората, избрали да градят кариера като гейм дизайнер, гейм програмист, художник, аниматор или друг специалист в сферата на видеоигрите, Gameloft България ще ви предостави реална възможност да сбъднете мечтата си. Компанията е част от международния разработчик и издател на видео игри Gameloft, който е и един от лидерите в сектора на мобилния гейминг.

В софийското студио на френския гейминг гигант работят над 200 човека, които са разпределени в няколко големи отдела – Creation, E-commerce, Customer Care и QA. Сред заглавията, разработвани от българското звено, са популярни игри като Zombie Infection 2, 9mm, Order & Chaos Duels, World at Arms, Blitz Brigade, GT Racing 2, Age of Sparta, March of Empires, War Planet Online и други.

Характерно за професиите, свързани със разработка на игри е, че това е повече екипна, отколкото индивидуална работа и изискват широк спектър от знания и умения като програмиране, скициране, богата обща култура, добро познание на индустрията и други. Друга особеност е, че бъдещите специалисти в областта трябва да бъдат едновременно уверени в способностите си и отворени за обучение и натрупване на нови знания. Доста от позициите и отговорностите в гейм индустрията са доста творчески в своите области, което ги прави още по-привлекателни.

Предизвикателствата могат да бъдат доста големи – като например как може да разработиш забавна и красива игра, която да е налична само за смартфон или таблет. Най-голямата отплата, освен паричната разбира се, е че след това можете да видите как проектът, по който сте работили година или две, след това се ползва от милиони потребители по света.

Ако имате интерес да работите по развлекателни проекти, популярни и разпознаваеми в целия свят, Gameloft България е компания, която може да ви предостави добри възможности за професионална реализация. Представяме ви някои от най-популярните длъжности, които могат да положат основите на кариерата ви в гейминг индустрията:

Гейм програмист

Сред най-търсените специалисти в Gameloft България са гейм програмистите. Те са профилирани основно в С++ и Action Script. Програмирането не е задължително скучната работа за запалени хора, като изисква доста творчество и въображение за решаването на редица проблеми при разработването на игри. Гейм програмирането позволява на младите дивелъпъри не само развитие на техническите им умения, но и да съчетаят любовта си към видео игрите с професията си.

Художник на игри

Художниците на игри в екипа на Gameloft България са специализирани в 2D, 3D графиката и анимацията. Сигурно не си давате сметка, но почти всеки обект в игрите в доста случаи се изгражда от нулата. Тук се намесват художниците на игри, които задават цялата визия и тон на дадено заглавие. Понякога, те са отговорни и за оживяването на техните идеи, като развият и кратки компютърни анимации и моделиране.

Гейм дизайнер

Гейм дизайнерите измислят конструкцията, сюжета, нивата и функционалността на играта. Да могат да предвидят всеки един детайл, който може да направи едно заглавие по-забавно и пленяващо, както и да помислят дали някоя функционалност няма да разруши преживяването на геймърите. Подходящите за позицията кандидати са хора, които обичат да създават нови виртуални светове и умеят да се учат в процеса на изграждане на играта.

Продуцент на игри

Работата като продуцент на игри е една от най-широкоспектърните възможности за кариера в IT бранша. Продуцентът определя стратегическото развитие на една игра. Работата му има много общо с управлението на проекти (Project Management), като включва координиране на действията на различните екипи – от гейм дизайнери, през програмисти до художници, маркетинг екип и пр. Сред основните задължения на гейм продуцента са планиране, координиране, проверка и контрол, както и всички други дейности, свързани с процеса по разработката на една игра.

Сървърен администратор

Gameloft България разполага с екип от онлайн сървърни администратори, който подсигурява API за всички функции и елементи в игрите и непрекъсната връзка с главните сървъри на компанията. Без този екип от специалисти игрите няма да могат да бъдат достъпни за потребителите 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

One thought on “Възможностите за кариера в Gameloft България

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *