post

Учени от университета на Хюстън, САЩ, са разработили въздушен филтър, който улавя и убива мигновено новия коронавирус, съобщават международни научни издания. В лабораторни тестове филтърът е унищожил 99,8 % от вирусните частици на SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, както и 99,9 % от тестваните спори на антракса.

Филтърът е базиран на никелова пяна, нагрята до над 200 градуса по Целзий. Тъй като коронавирусът не оцелява при температури над 70 градуса по Целзий, учените са решили да заложат на нагреваем филтър.

Специалистите са използвали никелова пяна, която е пореста, гъвкава и се нагрява лесно. Огъвайки пяната и свързвайки я с множество проводници, изследователите са успели да повишат температурата до 250 градуса по Целзий.

Потенциално приложение на уникалния въздушен филтър е в климатичните и отоплителните системи на болници, училища, офис сгради, летища, самолети, круизни кораби.

Естествено, сам по себе си филтърът няма да е достатъчен за пълна победа над коронавируса. Остава желателно спазването на физическа дистанция и носенето на маски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *