post

Телефонният тероризъм и бомбените заплахи в училище не са от вчера. От години се случват преди матури или други важни изпити и най-често са извършвани от младежи без особен опит и знания как работи светът. Затова и до сега тяхното залавяне не е било особено трудно, а ситуацията най-често се е успокоявала, следвайки принципа “всяко чудо за три дни”.

Вчера обаче станахме свидетели на нещо различно. По едно и също време десетки училища в няколко български града са получили заплахи за бомби. Само във Варна броят на засегнатите учебни заведения е над 20. В София те са поне 16, разположени в районите “Подуяне” и “Красно село”. Има засегнати училища и в Бургас.

Прави впечатление съвпадението на датата с провеждането на матури за седмокласници в някои учебни заведения. Мащабът обаче поставя под съмнение хипотезата, че атаките са дело на недобре подготвен за изпитите ученик.

Друга новост в този случай е това, че сигналите за бомба са осъществени не по телефон, каквато е била обичайната практика до сега, а по електронната поща. Използването на имейл прави много по-лесно подаването на такива сигнали, но същевременно по-трудно за откриване (ако извършителят знае какво прави).

Именно тук е и важният – въпрос: Колко подготвен е извършителят (извършителите) за осъществяването на подобно киберпрестъпление. От ГДБОП, чиито отдел “Киберпрестъпност” вече е поел случая, съобщиха, че имейлите са изпратени от IP адреси в чужбина. Нещо повече – изпращачите имат Телеграм канал, в който прокламират омраза към човечеството и към децата.

“Ние сме от организацията MFUL. Всички човешки същества са гадни същества и ****, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете” – е бил текстът на имейлите, посочват от OFFNews.bg, позовавайки се на Агенция БГНЕС.

Писмата са пристигнали по едно и също време във всички училища – около 9:30 ч. в понеделник. Горните детайли правят малко вероятно зад атаката да стои един единствен ученик, който просто иска да отложи матурата си. Макар, че и такъв вариант не е невъзможен. Ако това не е случаят обаче, се налага въпросът каква организация би имала интерес от спиране работата на десетки български училища.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *