post

NVIDIA и Audi обявиха, че графични процесори на NVIDIA ще са в основата на навигационната и развлекателна електронна система във всички нови автомобили Audi за 2010 година, като това се отнася за моделите предназначени за целия свят, а не само за конкретен пазар.

Съчетанието на технологии от Силициевата долина с германско инженерство осигурява възможност за използването на модерни графични процесори в автомобилната индустрия, които поддържат разширени визуални функции. Става дума например за достъп до пълна триизмерна навигация с подобрено подпомагане на шофьора и по-добри системи за сигурност, както и двузонова развлекателна система, даваща възможност за едновременно гледане на два различни видеоклипа на отделни екрани.

Навигационната и развлекателна системи в новите продуктови линии на Audi за 2010 e 3G MMI, която използва NVIDIA графични процесори за обработката и генерирането на цялата визуална информация. Вградената навигационна система поддържа 3D топография на сгради и градове, информация за трафика в реално време, както и гласови навигационни инструкции и данни за завои посредством визуални знаци със стрелки през цветния информационен дисплей на шофьора. Тази система може да разпознава сложни сценарии и да генерира предварителни решения с цел да асистира на шофьора, подобрявайки неговите възможности за по-безопасно шофиране.

В допълнение, NVIDIA си сътрудничи с Audi и за разработката на цялостно мултимедийно решение наречено VIVA, което обслужва медийната основа на 3G MMI. Мултимедийното решение VIVA позволява на пътниците в Audi автомобила да слушат музика от iPod, CD, SD/SDHC флаш карта или USB флашче и да се наслаждават на разнообразно видео съдържание.

Друго постижение в автомобилната индустрия е двузоновата поддръжката от страна на VIVA с използването на само един графичен процесор, което дава възможност на пътниците едновременно да се наслаждават на два различни филма на отделни екрани, вградени в задните седалки на автомобила.

“В Audi сме наясно с факта, че визуалните възможности се превръщат в ключов елемент за диференциация, без значение дали за осигуряване на нужната информация на шофьора, или за предлагане на развлекателни функции за пътниците”, заяви Филип Брабек, генерален мениджър, продуктово планиране в Audi Америка. “А избрахме да си партнираме с NVIDIA, защото това е лидерът във визуалните изчисления”.

NVIDIA и Audi работеха съвместно с Google, за да осигурят ползването на Google Earth за бъдещите 3G MMI системи, които използват графични процесори на NVIDIA, започвайки от флагмана Audi A8, очакван през 2011. Google Earth се базира на технология, разработена от Keyhole, компания, в която от NVIDIA инвестираха, а в последствие беше закупена от Google. Резултатът от тройното партньорство води до поредната иновация в индустрията – зашеметяваща 3D навигационна система с детайлни модели на терена, отлично бързодействие, 3D обекти на сгради и интуитивен визуален интерфейс.

Google-базираната услуга позволява на шофьорите да планират пътуванията си от вкъщи и след това да прехвърлят информацията за маршрута в колата си, когато им е необходимо. Потребителите могат да търсят за интересни местоположения директно от системата 3G MMI. Това ще е и първата поява на Google Earth в автомобил, който ще бъде в масово производство.

В допълнение, следващото поколение енергийно ефективни HD мобилни процесори NVIDIA Tegra ще са в основата и на навигационните и развлекателни системи на всички превозни средства с марката Audi през 2012, както и на други марки собственост на Volkswagen AG, като в това число попадат Volkswagen, Bentley, Lamborghini, SEAT и SKODA. Новото поколение процесори NVIDIA Tegra е разработено да осигурява богати 3D възможности, мултимедийни функции без конкуренция и пълноценен интернет достъп на разнообразни устройства. Осемте независими процесора, съчетани в Tegra ще позволят на Audi да консолидира две напълно независими електронни системи в един единствен малък чип. Tegra също така ще подобри производителността и ще намали енергопотреблението десетократно в навигационните и развлекателни системи на Audi, за да подобри и горивната ефективност.

“Джеймс Бонд вече няма да е единственият човек с кола, пълна с разнообразни готини джаджи”, заяви Дан Виволи, старши вицепрезидент в NVIDIA. “Отстъпи Джеймс. Audi вече разполага с невероятна навигационна и развлекателна система, а ти все още нищо не си видял. Ние живеем, за да мечтаем и намерихме нашите съмишленици в лицето на инженерния отдел на Audi.”

Технологиите на NVIDIA се използват в автомобилната индустрия вече повече от десетилетие. Още от пускането на Quadro серията работни станции през 1999, компанията е неоспорим лидер в графичните технологии за различни области и приложения – от дизайн на превозни средства, двигатели и други компоненти, до системи за онлайн реклама и терминали за директна продажба. През 2006 NVIDIA представи първата си продуктова линия Tesla, базирана на архитектурата CUDA за високопроизводителни изчислителни приложения, като симулации на сблъсък и изчисления на динамиката на течности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *