post

Автомобилната електроника включва всичко – от фаровете и LED спирачните светлини до контролите за настройване на седалките. Почти всеки модул във вашия автомобил е електроника. От друга страна, има три основни компонента – стартер, акумулатор и алтернатор. Те са отговорни за стартирането на двигателя и поддържането на захранването в автомобила.

В статията ще ви запознаем по-отблизо с тях, за какво отговарят и защо е важно редовно да ги проверявате за повреда.

Ролята на електронното оборудване в автомобила

Благодарение на електрониката производителността на автомобилите е значително подобрена. Както горивната ефективност и безопасността, така и комфорта по време на пътуване са на съвсем различно ниво от преди години.

Електрониката управлява следните функции:

  • Стартирането на двигателя;
  • Впръскването на гориво;
  • Системата за стабилност на автомобила (ESP);
  • Антиблокиращата система ABS;
  • Системата за контрол на сцеплението (ASR) и др.

Най-важната електронна част в автомобила е блокът за управление на двигателя, който има 32-битов микроконтролер. Той обикновено контролира процеса на впръскване на гориво, газовите емисии, работата на турбокомпресора и др.

Стартер

Проблеми със стартирането на двигателя могат да бъдат причинени и от неправилна работа на стартера. Задачата му е да осигури на коляновия вал подходяща скорост на въртене, при която двигателят ще може да работи самостоятелно.

Стартерът отнема голямо количество електричество от акумулатора за много кратък интервал, така че за неговата работа е необходим такъв с подходяща мощност. В същото време неправилната му работа е възможно да доведе до неизправност на акумулатора.

Когато стартерът не върти коляновия вал, обикновено става дума за повреда. Тогава може да се наложи да се проверят акумулаторът, кабелите и връзките им. Свещите също са често срещана причина.

В случай че няма друга причина за проблем, възможно е тя да идва от стартера. Тогава се налага ремонт или замяна. За да не отделяте прекалено много средства за нов, можете да закупите стартер втора ръка от доказал се магазин за използвани авточасти. Цената е наполовина, но качеството не отстъпва.

Акумулатор

Акумулаторът е  най-често срещаният виновник за проблеми с електрониката. Причината може да е изгорял предпазител или част от системата да черпи заряд, дори когато двигателят е изключен. В такъв случай батерията се изтощава бавно, но сигурно.

Повечето акумулатори имат експлоатационен живот от приблизително пет години, но този период варира в зависимост от натоварването и условията на работа. Например студеното време може драстично да намали живота на батерията.

Ще познаете, че проблемът идва от акумулатора, ако при завъртане на ключа чуете стържещ звук. Вероятно ще забележите, че батерията няма достатъчно мощност, за да стартира алтернаторът.

Други причини за невъзможно стартиране на двигателя могат да бъдат:

  • Изтощен акумулатор;
  • Високи изисквания на стартера за мощност;
  • Дефектен соленоид;
  • Дефектно реле на стартера и др.

Освен това, ако двигателят завърти при завъртане на ключа, но не запали, проблемът най-вероятно е в акумулатора.

Алтернатор

С вдигнат капак проверете ремъка на алтернатора. Ако е разхлабен или ако видите признаци на напукване или износване, сменете го незабавно. С повреден ремък дори и най-добрите алтернатори ще работят зле. Когато е известна неизправност с тази част, ще ви бъде съобщено на таблото.

Друга причина за проблеми с алтернатора е повреда на лагерите, които въртят алтернатора. Това обикновено е придружено от характерен звук. Ако забележите затъмняване на фаровете, спиране на на радиото или затруднения при отваряне и затваряне на прозорците, това обикновено е знак, че алтернаторът не работи правилно.

Дори и най-малката повреда в електрониката на автомобила не трябва да се пренебрегва, тъй като последствията могат да бъдат сериозни. Освен това имайте предвид, че проблемите, които имате през топлите сезони, могат значително да се влошат при студено време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *