post

Научно-изследователската лаборатория на ВМФ на САЩ (Naval Research Laboratory) разработва автономен разузнавателен робот за изследване на планети и други обекти в Космоса. Ръководителят на екипа учени доктор Грегъри Скот казва, че това ще е компактен апарат с тегло около един килограм, снабден със захранващ източник на базата на микробни горивни елементи (microbial fuel cell, MFC). Според Скот, MFC е най-ефективният и надежден източник на енергия за автономните роботи, особено когато намесата на човека е затруднена или невъзможна.

Изборът на микробни елементи е обусловен от техния дълъг живот, способността на микроорганизмите към възпроизвеждане и достатъчно големият енергиен капацитет. Микробният генератор ще захранва основните елементи на микро-роувър и ще зарежда неговите батерии. При натрупване на определено количество енергия в батериите, роботът ще активира енергоемките устройства и системи.

В основата на микробния горивен елемент лежи култура анаеробни бактерии, такива като Geobacter sulfurreducens. Този вид се отличава с непретенциозност към околната среда и дълъг живот, което може да осигури продължително време за автономна работа на роботите. NASA вече е отделила средства за изследване на MFC и тяхното използване в Космоса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *