post

Венецуела пуска в предварителна продажба криптовалута си „петро“ във вторник, съобщава CNBC. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви плановете си за създаване на собствена криптовалута в началото на декември като начин за справяне с “финансовата блокада” от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. В началото на януари Мадуро нареди да започне издаването на 100 милиона единици от националната криптовалута. Успехът на петро не е ясен, още повече, че опозицията в страната го обяви за незаконен.

Венецуелското петро ще бъде обезпечено със запаси от природни ресурси като злато, петрол и диаманти. Страната очаква да привлече инвестиции от Катар, Турция и държави от Средния Изток, както и от европейски държави и САЩ, пише econ.bg. Първоначално „петро“ няма да се разменя за венецуелски боливари. Местната валута се срина на фона на борба с осакатяващата икономиката хиперинфлация.

Идеята за пускане на собствена криптовалута се сблъсква с огромен скептицизъм, тъй като много хора се съмняват, че това начинание ще донесе ползи, както за икономиката на Венецуела, така и за хората, които страдат от недостиг на храна и лекарства.

Според Франческо Тото, венецуелски журналист, поитолог и блогър, Венецуела се обръща към криптовалутата от отчаяние заради икономическата си изолация от САЩ.

Хиперинфлацията в страната изправя пред крах производството на петрол, което отчита спад от 29% през миналата година. Много анализатори се опасяват, че ако свиването на производството продължи, това ще увеличи вероятността Венецуела да не плаща дълговете си.

Според друг анализатор петро е „отлична идея“, която може да се използва и от други световни лидери, включително и от руския президент Владимир Путин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *