post

От 20 август заедно с криптовалутата петро в обращение ще бъде и новият „суверенен боливар“, а заплатите ще се изплащат в петро, които обаче ще могат да се обменят за обикновените боливари и обратно.

Въвеждането на криптовалутата в страната – което ще бъде първият подобен опит в света – беше обявено от президента на Венецуела Николас Мадуро. Петро ще бъде емитиран не от Централната банка на латиноамериканската република, а от националната нефтодобивна компания PDVSA, съобщава Next Web. За разлика от другите криптовалути, венецуелската се базира на централизиран блокчейн, а нейното добиване и оборот се контролират от държавата.

Мадуро съобщи, че централната банка ще определи курсовете на двете нови национални валути. По-рано се предполагаше, че цената на петро ще бъде привързана към цената на барел петрол.

Подробностите за радикалната парична реформа с въвеждането на първата в света национална криптовалута все още са много малко. Съдейки по всичко, става въпрос за създаването на двувалутна система, характерна за страните, чиито икономики са напълно унищожени от революция и гражданска война. Например, правителството на СССР прибягва до подобни мерки в ерата на НЕП-а, когато са се ползвали успоредно рублата, подложена на хиперинфлация, и стабилният златен червонец. Разликата е, че венецуелският петро, за разлика от червонецът, не се конвертира към злато, а към петрол. Теоретично криптовалутата се обезпечава с нефта, добиван от PDVSA.

Експертите смятат, че преходът към бивалутната система е стъпка на отчаяние на венецуелските власти, които не могат да се справят с хиперинфлацията. Неотдавна годишното ниво на обезценяване на венецуелската валута достигна един милион процента. Чаша кафе в Каракас струва около 1 милион боливара, което се равнява на 30 американски цента.

По същество, паричната реформа на Мадуро ще се превърне обикновена деноминация. Старите боливари ще бъдат заменени за „суверенни“ в съотношение 100 000 към едно. Що се отнася до цената на петрото, тя теоретично е привързана към цената на барел петрол. Сега тя е около 70 долара. Петрото ще бъде по-скъпо от новия боливар около 2300 пъти. Това е нормално съотношение за инфлационната и стабилната валута в двувалутната система, смятат експертите.

Все още обаче няма надеждни данни, че наистина е възможно да се постигне 70 долара за петро. Известните криптоборси все още не го котират. Единственият източник на информация за потенциалните купувачи на петро е официалният уебсайт на тази криптовалута. Вероятно обаче на 20 август ще бъде възможно да се разбере как пазарът наистина оценява венецуелската криптовалута.

Снимка: YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *