post

 

За или против веганството? Абсолютно актуален въпрос, предвид бързото разпространение на този тип хранене. Въпросът няма еднозначен отговор, а е по-скоро личен избор на всеки от нас как ще се храни и какви хранителни навици ще си създаде в дългосрочен план. Все пак, преди да вземем такова решение или да осъдим някой за това как е избрал да се храни, нека научим някои основни неща за веганството.

Като начало, трябва да се знае, че веганската диета има много ползи за здравето – включително ниско съдържание на наситени мазнини, ниско съдържание на захар, както и по-високи нива на приети антиоксиданти. Въпреки това, възможно е при такова хранене да  се стигне до недостиг на определени витамини и минерали.

Сега малко повече за храненето на веганите.

НЕДОСТИГ НА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Причината за недостиг на натурални витамини и минерали при веганите, за който споменахме, е че много хора не успяват да се хранят с достатъчно свежи и пресни растителни продукти. Именно в тях обаче, има най-много полезни вещества. Сочените като много богати на есенциални витамини и минерали животински продукти, преминават през топлинна обработка, при която губят повечето от своите полезни стойности. Затова е важно хората, които са избрали веган хранителния режим, да правят редовно проверка на здравното си състояние и да приемат нужните витамини и минерали, за да запълват евентуален недостиг.

НЕДОСТИГ НА ПРОТЕИНИ       

Често се оказват в недостиг. Протеините са от жизненоважно значение за възстановяването и растежа на мускулите и костите, както и за пренасянето на кислород през всички части на тялото. Поддържането на добри нива на протеини в организма го предпазва от бактериални и вирусни инфекции, настинки, както и увеличава силата на имунната система. Важно е да консумирате протеини с всяко хранене през деня. Веган приятелските храни, богати на протеини, са соя, тофу, оризово мляко, елда, леща, боб, боровинки, зеленчуци и много други. Ако не можете да намерите начини за добавяне на храни като горепосочените в менюто си, препоръчително е да потърсите добавки с протеини.

НЕДОСТИГ НА ОМЕГА-3 НЕНАСИТЕНИТЕ КИСЕЛИНИ

Жизненоважни, а при веганите често са недостатъчни. За съжаление, омега-3 ненаситените киселини не могат да се произвеждат от нашите тела, затова е важно да се получат чрез храната и хранителни добавки. Ненаситените мазнини са изключително полезни за организма и от тях има само ползи, без нежелание ефекти. Те се грижат за здравето на сърцето и мозъка, регулират хормоните и спомагат за регенериране на клетките. Те се грижат за черния дроб и за пречистване на целия организъм. Защитават храносмилателната система от бактерии и гнилостни процеси. Веган храни, богати на ненаситени мазнини, са маслата от ленено семе (то е най-богато на омега мастни киселини от всички растителни продукти), тиква, слънчоглед, орехи, соя, маслини. Ако не можете да намерите начини за добавяне на храни като горепосочените в менюто си, препоръчително е да потърсите добавки с омега мазнини.

ИЗЛИШЪК НА ВЪГЛЕХИДРАТИ

Често срещан проблем особено при начинаещите вегани. Свръх консумацията на въглехидрати обаче, води и до качване на излишно тегло. Ако най-често менюто ви включва тост с авокадо, паста с доматен сос и енергийни бонбони (микс от смлени сушени плодове и ядки) за десерт, то е много вероятно организмът ви да страда от липса на есенциални мастни киселини, протеини и така необходимите за тялото фибри. Като резултат от това, започват да се забелязват симптоми като хронична умора, мускулни крампи, много суха кожа и понижена функция на щитовидната жлеза.

Веган храната в Kaufland ще ви осигури всички необходими вещества и ще ви позволи да се храните балансирано и пълноценно с новия си режим. Вижте онлайн брошурата и изберете продукти за следващото си веган хапване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *