post

Тя е с отворен код, лесна е за употреба и е с лиценз от Масачузетския технологичен институт

 

Българските ученици, които проявяват интерес към програмирането и разработката на игри, вече могат да се научат да работят с платформата Godot и у нас. Тя е напълно безплатна, с отворен код и с лиценз от Масачузетския технологичен институт. Това информират от образователната организация Logiscool, която предлага разнообразие от курсове по програмиране за ученици.  Целта на Godot е да предостави на обучаващите се напълно интегрирана среда за разработка на игри, включваща всякакви инструменти – от кодове до графики, музика и др.

От скоро във веригата школи учениците на възраст между 12 и 18 г. могат да се включат в курса по програмиране на Godot/Python. Той ще ги запознае с основите на разработването на игри с помощта на новия енджин, както и с основите на езика за програмиране Python. В рамките на 3 образователни модула те ще придобият нови знания и умения, докато играят и създават реални гейм проекти.

“Целта на екипа ни винаги е била да разширяваме възможностите и познанията на българските деца и младежи. Обучаваме ги по един достъпен начин в някои от най-иновативните сфери на съвременните технологии, като същевременно изграждаме забавна и защитена среда. Курсовете ни включват инструменти за разработка на мобилни приложения, виртуална реалност и редица други модерни области, а с новия курс по Godot ще добавим и пълноценно създаване на видеоигри, с което ще позволим на обучаващите се да правят свои собствени игри и други проекти” – посочва Николай Цонев, съосновател на Logiscool България.

Какво е Godot

Това е модерен енджин, който не само предоставя платформа за разработка на игри, а и подкрепя концепцията за непрекъснато обучение и развитие. Подходящ е както за деца, така и за възрастни, давайки им възможност да правят игри от нулата, използвайки единствено инструментите за създаване на съдържание, които са интегрирани вътре в него.

Допълнително удобство е, че всички компоненти на играта се съхраняват във файловата система на компютъра, което улеснява работата в екип и проследяването на различните версии на разработката. Godot се използва за създаване на 2D и 3​D игри. Едно от най-големите предимства на енджина е, че е безплатен за използване и поддържа най-разпространените операционни системи за компютри и телефони.

Ключови характеристики

Една от функциите на Godot, които са направили платформата толкова популярна, е системата за сцени, базирана на възли, при която всеки възел представлява специфичен аспект на играта или приложението. Това улеснява създаването на сложни сцени и йерархии, както и повторното използване на активи в рамките на проекта.

Друга отличителна характеристика на енджина са вградените инструменти, като редактор на анимации, карти на плочки и др., които улесняват създаването и управлението на игрови активи. В добавка Godot поддържа 2D и 3D графики, както и редица вградени инструменти за създаване и анимиране. Той също така поддържа широк набор от популярни файлови формати за изображения и 3D файлове.

Godot е лицензиран под лиценза MIT (Масачузетски технологичен институт). Това означава, че е свободен за използване, модифициране и разпространение, което го прави идеален избор за независими разработчици и любители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *