post

На Европейската младежка олимпиада по информатика България представиха ученици от София, Плевен и Шумен

 

Приключи шестото издание на Европейската младежка олимпиада по информатика – eJOI 2022. Българските отбори спечелиха бронз от престижното състезание. Олимпиадата се проведе дистанционно с виртуален домакин Киев, Украйна, а участие взеха 173 младежи от 33 държави.

Олимпиадата е създадена в България през 2017 г. и от тогава привлича все по-голям брой младежи до 15,5 години. Тази година отново бе отбелязан рекорд в броя на участниците. България беше представена от състезатели от София, Плевен и Шумен. Разпределението по отбори и постиженията им са:

Първи отбор:
Михаил Михалев от ПМГ “Академик Иван Гюзелев”, Габрово;
Андрей Стефанов от ПЧМГ, София; Школа Олимпийци – бронз;
Огнян Йоргов – СМГ “Паисий Хилендарски”, София; Школа “Олимпийци” – почетна грамота;
Симона Христова – ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз.

Ръководители: Емил Келеведжиев и Зорница Дженкова от ПМГ “Акад. Иван Гюзелев”, Габрово

Втори отбор:
Виктор Ванев – М Г “Гео Милев”, Плевен;
Валентин Филипов – М Г “Гео Милев”, Плевен – бронз;
Серкан Рашид – ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз;
Иво Иванов – ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б.

Ръководители: доц. Пламенка Христова от Русенския Университет и Димитър Добрев – докторант в Шуменския Университет и преподавател в Школа А&Б

“Състезанието беше тежко, задачите – доста нестандартни. Гордеем се, че децата дадоха всичко от себе си, въпреки предизвикателния първи олимпийски ден. За всички ни предстои подготовка за следващия състезателен сезон, а за по-големите тежка битка за място в старшата възрастова група.“ – сподели д-р Бисерка Йовчева, почетен професор на Шуменския университет, ръководител на Школа А&Б” и съпрезидент на eJOI.

Софтуерна компания Мусала Софт е съосновател и основен партньор на eJOI. Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съпрезидент на eJOI, заедно с Алексей Христов, председател на УС на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), д-р Бисерка Йовчева – съпрезидент на eJOI и проф. Красимир Манев, първи президент на еJOI са основателите на Олимпиадата през 2017г. в София.

„Когато създадохме eJOI в България през 2017 бяхме изпълнени с ентусиазма на новото начало и възможност за децата на Съвета на Европа. Днес, след домакинството на Русия, Словения, Грузия, Румъния и Украйна, сме свидетели на утвърден формат, който започва да излиза извън първоначалните географски рамки – през 2022 ни гостуваха отбори от Виетнам и Перу например. Горди сме, че за пореден път успяхме да преодолеем тежки политически противопоставяния, за да имаме успешно състезание. Благодарим на Украйна, която в условия на война беше чудесен домакин, макар и онлайн. Благодарим на украинци, руснаци, беларуси и международния комитет на eJOI, които успяха да намерят компромис в името на всички деца, които не трябва да носят тежестта на решенията на възрастните, а да бъдат възпитавани в свобода, неограничени възможности за таланта и мир. eJOI е вдъхновител за младите умове, то е състезание, поставящо на изпитание алгоритмичните знания, програмистките умения, издържливостта на стрес, амбицията и постоянството на младежите. eJOI има и мисия да бъде обединител отвъд политика, икономика, разстояния. Щастливи сме, че успяваме!“ – сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съпрезидент на eJOI.

Мусала Софт е водеща софтуерна компания с екип от 750+ професионалисти от 10+ националности, специализирана в IT консултиране, изграждане и внедряване на сложни и мащабни софтуерни проекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *