post

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен представи новия състав на Комисията, включващ 26 комисари, които предстои да бъдат одобрени от Европейския парламент. Сред тях е и българската кандидатура Екатерина Захариева, която ще оглави ресора „Стартиращи предприятия, научни изследвания и иновации”.

Фон дер Лайен подчерта значимостта на ресора на Захариева, като заяви, че той е в центъра на европейската икономика. „Екатерина Захариева ще ни помогне да гарантираме, че инвестираме целенасочено в стратегически приоритети и революционни иновации” – посочи тя.

В контекста на войната в Украйна, бившият литовски премиер Андрюс Кубилюс ще отговаря за отбраната, включително изграждането на капацитета на Европа да произвежда оръжия и боеприпаси. Тереса Рибера ще бъде вторият човек в Комисията след Фон дер Лайен и ще ръководи работата по Зелената сделка.

Външната политика ще бъде поверена на Кая Калас, досегашният премиер на Естония. В същото време, френският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон подаде оставка, обвинявайки Фон дер Лайен в неправилно управленско поведение. Неговият ресор ще бъде поет от Стефан Сужурне.

Фон дер Лайен обобщи основните приоритети на новата Комисия като просперитет, сигурност и демокрация, които ще се развиват на фона на конкурентоспособността, необходима за декарбонизацията и дигитализацията на европейската икономика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *