post

Младите посланици на България в проекта „Футбол за приятелство“ – 12-годишните Александър Георгиев и Миа Гигова, заедно с футболната легенда Емил Костадинов, г-н Антон Попов, зам.-изпълнителен директор на БФС, г-жа Савина Савова, кмет на Район „Възраждане“ и хип-хоп изпълнителят Играта, дадоха начало на демонстративни мачове с участието на 60 деца от столицата. По този начин те отбелязаха Международния ден на футбола и приятелството и популяризираха спорта, взаимното уважение и здравословния начин на живот.

Футболът е много повече от игра, много повече от спорт. Чрез него ние се учим да бъдем по-добри, по-толерантни, по-здрави. Чрез футбола ние създаваме истински приятелства както на терена, така и извън него.“ – каза младата футболна надежда Александър Георгиев, посланик на проекта в България.

Като символ на равенство, уважение към различните култури и мирно съжителство, всички участници получиха синьо-зелена гривна на Международната детска социална програма “Футбол за приятелство” на “Газпром”. Синята нишка символизира спокойно небе, а зелената – футболно игрище, отворено за всички.

Домакин на празника бе ФК „София Спорт“. Младите посланици на програмата Миа и Александър, вързаха символичните гривни на всички участници и разпространиха сред тях деветте основни ценности – приятелство, здраве, чест, справедливост, отдаденост, равенство, мир, традиция и победа. Чрез ФК „София Спорт“ заложените ценности ще достигнат до още стотици деца, тъй като те са организатор на двата най-големи турнира по футбол за деца и юноши в България: през лятото в гр.Несебър – Несебъркъп и през зимата в гр.Сандански – Санданскикъп.

Международният ден на футбола и приятелството беше отбелязан в над 200 града по света със специални събития за популяризиране на приятелството, взаимното уважение и здравословния начин на живот. Десетки хиляди деца и възрастни участваха в приятелски мачове, отворени тренировъчни сесии, флаш мобове и спортни събития.

Проектът се реализира в България в партньорство с ПФК „Лудогорец“ и с медийната подкрепа на Sportal.bg и NOVA TV.

Повече за „Футбол за приятелство“

Международната детска социална програма “Футбол за приятелство” на Газпром стартира през 2013 г. Проектът обединява момчета и момичета от различни националности и физически способности. Неговата цел е да развива детски футбол и да насърчава децата от различни места уважение към други култури и националности. Основните ценности, поддържани и насърчавани от участниците в програмата, са приятелство, равенство, справедливост, здраве, мир, отдаденост, победа, традиция и чест.

Първият международен ден на футбола и приятелството бе обявен от младите посланици на програмата “Футбол за приятелство” на Газпром през 2014 г. Общо над 500 000 души са участвали в събития, свързани с Международния ден на футбола и приятелството. Празникът е подкрепен от стотици футболисти: световната футболна легенда Франц Бекенбауер (Германия), един от най-силните нападатели в африканската история Дидие Дрогба (Кот д’Ивоар), известният защитник на Реал Мадрид Мичел Салгадо (Испания), бившият футболист на Арсенал Андрей Аршавин (Русия), португалският вратар Витор Бая и множество други звезди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *