post

В следващите години страната ни ще въведе универсално зарядно устройство за мобилни телефони, лаптопи, таблети и други. Това стана ясно, след като правителството одобри изменения в две регулации, които налагат изискването за универсално зарядно устройство от тип USB-C. Тези промени са в съответствие със сроковете, определени от европейската директива, и ще бъдат приложими от 2025 г. за повечето устройства, а от 2027 г. – за лаптопите.

Универсалното зарядно устройство ще важи за мобилни телефони, таблети, цифрови камери, различни видове слушалки, ръчни конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки и други. Основната идея е да се улеснят потребителите, които в момента трябва да носят със себе си различни зарядни устройства за всяко от техните електронни устройства. Допълнително, това ще допринесе за намаляване на количеството отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

Установяването на общ стандарт за зарядно устройство не е единствената промяна, предвидена в наредбата. Също така се предвижда възможността за закупуване на устройство без зарядно устройство – търговците ще бъдат задължени да предлагат такава опция, вместо да задължават клиента да приеме и зарядно устройство. Това също ще допринесе за намаляване на електронните отпадъци, тъй като всеки нов таблет или телефон няма да бъде снабден с ново зарядно устройство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *