post

Британският стартъп Arborea започна пилотен проект в кампуса на Imperial College London, за да изпробва технологията „BioSolar Leaf“.

Първата по рода си система използва микроскопични растения, които да редуцират замърсяването във въздуха, като едновременно с това произвежда хранителни съставки, което означава, че не само може да помогне за борбата с въглеродните емисии, но и да се справи с глада в бъдеще, пише Futirism.

Системата на Arborea включва отглеждане на микроскопични растения, като микроводорасли или фитопланктон, върху структури, подобни на слънчеви панели, които могат да бъдат инсталирани на практика навсякъде, където ще може да има подобни панели.

С фотосинтезата, тези растения премахват въглеродния диоксид от въздуха, докато генерират кислород. Според уебсайта на стартъпа, само един акър от тяхната система може да почисти въздуха колкото 100 акра дървета.

Почистването на въздуха е само едно от предимствата на технологията BioSolar Leaf – микроскопичните растения също произвеждат органичен протеин, който Arborea екстрахира и използва за създаване на хранителни продукти на растителна основа.

био храни

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *