post

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) започва инициатива “ЗАвръщането” за привличане на българите от чужбина и преодоляване на недостига от квалифицирани специалисти в софтуерната индустрия.

Това е проблем от години, който възпрепятства естествения растеж не само на бранша, но и на цялата икономика на страната, коментират от сдружението. Те акцентират, че опитът в чужбина е търсено предимство от работодателите. “Секторът може да предложи не само много добър стандарт на живот, но и възможности за професионална реализация, които са реални алтернативи на тези в чужбина”, съобщават те. Инициативата има за цел да акцентира върху възможностите, които се предлагат.

В анкета, която ще бъде активна до края на септември, от БАСКОМ  събират мнения на българите в чужбина относно плановете. Проучването се разпространява с подкрепата на Министерството на икономиката, Държавната агенция за българите в чужбина и фондация “Тук-там”.

Според годишното изследване на БАСКОМ – Барометър на софтуерната индустрия в България, през последния петгодишен период браншът бележи устойчив двуцифрен ръст. Той е 14% за 2016 г., а прогнозните данни за 2017 г. са 12%. Оперативните приходи са нараснали повече от два пъти – от 928 млн. лева през 2011 г. до 2 млрд. лева през 2016 г. За периода 2011 – 2016 г. броят на работните места в софтуерния бранш е нараснал с 67% – от 13 627 през 2011 г. до 22 703 и през 2016 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *